Életmód

A boldogság az unalmas napi rutinban rejtőzik

A legsikeresebb emberek egy valamiben általában megegyeznek: szigorú napi rutin szerint élik az életüket. Unalmasnak tűnik, pedig valójában a boldogság abban rejtőzik, hogy napról napra hogy érzed magad a bőrödben, ebben pedig a napi rutinod a meghatározó.

Nem arra kell gondolni napi rutin alatt, hogy az egész életedet egy unalmas irodában töltöd el, ugyanott, ugyanannyi időt ülve mindennap. Lehet a rutinod az is, hogy minden hónapban más országba utazol. Vagy hogy rutinszerűen eltérsz a rutintól. A lényeg ebben nem az, hogy miből áll a rutin, hanem hogy biztonságban érzed magad attól, ha ismétlődően csinálsz egy tevékenységet.

Ezért fontos a napi rutin:

1. A szokásaid alakítják a hangulatodat, a hangulatod pedig az a szűrő, amin keresztül látod a világot

A hangulatod olyan szokásokból áll össze, mint hogy mennyit alszol, milyen gyakran mozogsz, miről gondolkodsz… Nem egyetlen gondolat taszít a mély kétségbeesésbe vagy emel fel a boldogság szintjére, hanem az, hogy milyen szűrőn keresztül jutnak el hozzád a történések az éltedben. Lehet a napi rutinod része, hogy sajnálod magad három órán keresztül minden reggel, de helyettesítheted ezt azzal is, hogy tíz percet meditálsz.

2. Meg kell tanulnod, hogy a tudatos döntések irányítsák a napodat

Minden egyes ember meg tudna nevezni minimum tíz dolgot, amit szeretne tenni ahelyett, amit épp csinál. Amikor döntened kell, hogy a holnapi prezentációdra készülj, vagy elmenj inni egyet a barátaiddal, akkor rövid távon talán jó ötlet hagyni a munkát, de hosszú távon elég rossz hatással lenne az életedre. Tudnod kell különbséget tenni és tudatosan meghozni a döntéseidet, ha az a célod, hogy az életed jó irányba haladjon.

A boldogság az unalmas napi rutinban rejtőzik

3. A boldogság nem azon múlik, mennyi mindent csinálsz, hanem hogy milyen jól csinálod

A több nem jobb. Nem attól leszel boldog, ha folyton hajkurászod az új élményeket. Csak belénk nevelték, hogy azért vagyunk boldogtalanok, mert kevés élményt zsúfolunk az életünkbe. Pedig valójában a minőség számít, nem a mennyiség.

4. Elégedett leszel, mert a rutinod megerősíti a döntéseidet

Ha például úgy döntöttél, hogy írsz egy könyvet és kitartóan mindennap írsz három oldalt, akkor megerősíted magadban, hogy képes vagy a döntéseidet végigvinni. Ettől nő az önbizalmad, magabiztosabbá válsz, és könnyebben hozod meg a következő döntéseidet.

5. Rutin nélkül eluralkodhat rajtad a félelem, hogy rosszul döntesz

Folyamatos halogatás áldozatául eshetsz, ha nincs jól meghatározott napirended, és nem ragaszkodsz a napi rutinodhoz. Olyan üres térben érezheted magad, amiben nem mersz döntéseket hozni. Persze lehet az a rutinod, hogy nem hozol döntéseket, csak ebben az esetben nem lépsz előre az életben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top