Kihalt állatok bukkantak fel Pest megyében

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Lassan ötven éve, hogy utoljára délvidéki földikutyák túrták Pest megye rónáit, és erre tessék! Egyből két példányt is sikerült rövid időre megfogni Albertirsa közelében.
2017. 05. 12. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Örömmel számol be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság arról, hogy földikutyákat figyeltek meg a nemzeti park működési területén. Nem csak megfigyelték, hanem Albertirsánál két példányt is sikerült befogniuk a park munkatársainak.

Miután kiszúrták a környéken táplálkozó földikutyát, április végén három intézmény munkatársai is a helyszínre siettek, hogy szemügyre vegyék a túrásnyomokat és megfigyeljék az állatokat.

Videó a délvidéki földikutyáról:

Május 5-én két földikutyát is sikerült fognia a lelkes csapatnak. Az első megfogott egyedet – egy idős hímet – Köpönyegnek nevezték el, a második fogott állat – egy szoptatós nőstény – pedig az Albertina nevet kapta. Mindkét állatból vér- és szövetmintát vettek a kutatók, majd a saját járatrendszerükbe engedték őket szabadon. 

Még nem tudni, hogy a Pest megyébe visszaköltözött populáció nagysága mekkora, és hogy milyen alfajról van szó.

A délvidéki földikutya a Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely a Duna–Tisza közötti Homokhátságon és a Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő, mindössze 500 példányuk él három különálló populációban – a Pest megyei lehet a negyedik. 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus