Életmód

Kihalt állatok bukkantak fel Pest megyében

Lassan ötven éve, hogy utoljára délvidéki földikutyák túrták Pest megye rónáit, és erre tessék! Egyből két példányt is sikerült rövid időre megfogni Albertirsa közelében.

Örömmel számol be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság arról, hogy földikutyákat figyeltek meg a nemzeti park működési területén. Nem csak megfigyelték, hanem Albertirsánál két példányt is sikerült befogniuk a park munkatársainak.

Miután kiszúrták a környéken táplálkozó földikutyát, április végén három intézmény munkatársai is a helyszínre siettek, hogy szemügyre vegyék a túrásnyomokat és megfigyeljék az állatokat.

Videó a délvidéki földikutyáról:

Május 5-én két földikutyát is sikerült fognia a lelkes csapatnak. Az első megfogott egyedet – egy idős hímet – Köpönyegnek nevezték el, a második fogott állat – egy szoptatós nőstény – pedig az Albertina nevet kapta. Mindkét állatból vér- és szövetmintát vettek a kutatók, majd a saját járatrendszerükbe engedték őket szabadon. 

Még nem tudni, hogy a Pest megyébe visszaköltözött populáció nagysága mekkora, és hogy milyen alfajról van szó.

A délvidéki földikutya a Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely a Duna–Tisza közötti Homokhátságon és a Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő, mindössze 500 példányuk él három különálló populációban – a Pest megyei lehet a negyedik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top