Életmód

Öltöznél Supermannek vagy Darth Vadernek – temetésre?

A legújabb temetkezési trendek szerint a végső búcsú nem a komorságról, hanem az elhunyt ünnepléséről kellene, hogy szóljon.

Egy brit temetkezési vállalat szerint egyre gyakoribb, hogy a temetést megrendelők inkább partiként, baráti összejövetelként tekintenek a búcsúztatóra, ezért egyre gyakrabban olyan kellékeket is rendelnek a koporsó mellé, mint a jelmezek és a léggömbök.

Az évente körülbelül százezer temetést lebonyolító Co-op Funeralcare munkatársai elárulták például, hogy egy közelmúltban tartott temetésen a temetési ceremónia vezetője Darth Vader-jelmezben vonult a koporsó előtt, a gyászolók pedig szintén jelmezben érkeztek, volt, aki Beetlejuice-nak, más a rajzfilmekből ismert tasmán ördögnek, Taznak öltözött.

A Co-op Funeralcare felmérést is készített a témával kapcsolatban, ebből az derül ki, hogy a válaszadók kétharmada az élet ünneplését helyezné előtérbe a temetéseken, a fennmaradó egyharmad pedig inkább bulizna, mint szomorkodna.

Más temetéseken Pókember, Batman, Amerika Kapitány vagy épp a Toy Storyból ismert Buzz Lightyear jelmezét viselő gyászolók tűntek fel, de van, amikor magát az elhunytat is be kell öltöztetni: egy videojátékok iránt rajongó nőt saját kérésére leopárdmintás koporsóban, a Zelda című játék főhősének öltöztetve kísértek utolsó útjára. Egy, a DC- és Marvel-képregények iránt rajongó elhunyt koporsóját pedig pókemberes matricákkal és lufikkal kellett feldíszíteni, sőt még a koporsót szállító autóra is egy hatalmas pókemberes ballon került.

“Egyre többen keresik a hasonló egyedi szolgáltatásokat, amelyek utalnak eltávozott szeretteik hobbijaira, érdeklődési körére vagy szenvedélyeire” – mondta David Collingwood, a Co-op Funeralcare temetkezési vezetője, hozzátéve, hogy ha lehetséges megvalósítani a kívánságot, a cég mindent megtesz ennek érdekében.

Amerika Kapitánynak öltözött férfi egy szuperhősös tematikájú temetésen (Fotó: Co-op Funeralcare)
Amerika Kapitánynak öltözött férfi egy szuperhősös tematikájú temetésen (Fotó: Co-op Funeralcare)

A brit National Association of Funeral Directors nevű szervezet szerint tagjaiktól rendeltek már vadnyugati, veterán autós, vasúti, rózsaszín vagy épp Csillagok háborúja témájú temetéseket. A szövetség weboldalán egyébként arra bátorítják a látogatókat, hogy ismerőseikkel beszélgessenek a halálról. “Fogyaszd a kedvenc italodat, hívj meg valakit, akit ismersz (vagy okostelefonoddal vedd fel az eseményt), és érezd jól magad!” – áll az oldalon, ahonnan a My Funeral Wishes című információs kiadvány is letölthető PDF-formátumban.

A szövetség tagjai egyébként azt ajánlják, hogy a megrendelés előtt döntsük el, milyen típusú temetést szeretnénk, milyen zene szóljon, és a gyászolók milyen ruhában érkezzenek.

A szervezet saját felmérése szerint egyébként a megkérdezett felnőttek 14 százaléka hallani sem akar arról, hogy a halálról, pláne a saját haláláról beszélgessen. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top