Életmód

Lehet-e valamit csinálni a rozáceás arcbőrrel?

A mai napig vitatott, pontosan mi okozza a rozáceát, annyi azonban biztos, hogy az immunrendszer által kórosan termelt gyulladást provokáló anyagok, illetve az erek beidegzésének a zavara okozza a tüneteket.

Kellemetlen, égő érzés, tágult hajszálerek, hullámokban jelentkező bőrpír, kiütések a homlokon vagy az arcon – ezek mind a rozácea nevű bőrbetegség tünetei. Pontosabban arcbőrbetegség, mert kimondottan ezen a területen jelentkezik, és jellemzően a világos bőrűek betegsége – körükben akár 10% is lehet a betegség gyakorisága, míg sötétebb bőrszínnel ez 1% körülire csökken. Általában fiatal felnőttkorban kezdődnek a tünetek, nőknél valamivel gyakrabban, és sajnos jelentős pszichés terhet jelentenek az érintetteknek, mert a tünetek egyrészt váratlanul jelentkezhetnek kipirulás formájában, illetve amennyiben már kiütések apró “puklik” is vannak, sminkkel is nehéz takarni őket. Ezenkívül a rozáceás bőr érzékeny, húzódhat, égő érzést okozhat.

A mai napig vitatott, pontosan mi okozza a rozáceát, annyi azonban biztos, hogy az immunrendszer által kórosan termelt gyulladást provokáló anyagok, illetve az erek beidegzésének a zavara okozza a tüneteket.
 

Ami különösen jellemző a betegségre, és ez a páciensek felvilágosítása miatt is fontos, hogy a lefolyása hullámzó: általában valami provokáló tényező okozza a tünetek fellángolását, ami a megfelelő kezelés hatására nyugalomba kerülhet, viszont hagyományos értelemben a folyamat nem gyógyítható, tehát a rozáceás “hajlam” egy életen át elkíséri a pácienst.

És mi provokálja a tüneteket?

  • Leggyakrabban szélsőséges hőmérséklet (téli hideg, nyári kánikula)
  • hirtelen hőingadozás (télen a szabadból a fűtött szobába érve)
  • fűszeres ételek és alkohol fogyasztása
  • a stressz
  • és gyakran a bőrre került irritáló anyagok, akár kozmetikum formájában is

Fontos az adott páciens esetében a “saját” provokáló faktorokat azonosítani, hiszen a folyamat kordában tartása ezek ésszerű kiiktatásával lehetséges. Éppen ezért javasolt megfigyelni, hogy a bőrtünetek fellángolását megelőzően 1-2 órával mi történt velünk, vagy mit csináltunk, mert így szép lassan kinyomozható a tettes. Természetesen fennálló tünetek esetén fontos ezek enyhítése és kezelése, ezt bízzuk bőrgyógyász szakorvosra, aki a rozáceát általában első blikkre felismeri, mindenféle bonyolult diagnosztikai módszer nélkül.

A kezelésre helyileg adott készítmények, szájon át szedhető gyógyszerek, és fényenergiát használó kezelések (villanófény/IPL, lézer) alkalmasak, mindig a tünetek súlyosságára és a páciens igényeihez mérten. Az arcbőr ápolásának optimalizálása azonban rendkívül fontos, mert sok, kimondottan érzékeny bőrre javasolt, vagy akár “bio” kozmetikum tartalmaz olyan ható- vagy vivőanyagokat, amik kimondottan irritálják a rozáceás bőrt, első helyen állnak a parfüm- és illatanyagok, illetve a denaturált szesz.

Mindent egybevetve: a rozácea egy nem gyógyítható, de szakember segítségével és egy kis otthoni odafigyeléssel megfelelően kordában tartható és tünetmentessé tehető állapot. Merjük felismerni a tüneteinket és segítséget kérni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top