Életmód

Mit keres a nő egy kapcsolatban? – A biztonság iránti vágyról

Ősi ösztönként bennünk van a biztonság iránti vágy, ami alapvetően két pilléren nyugszik: az anyagi és az érzelmi biztonságon. A férfiak számára sokszor az anyagi biztonság megteremtésén van a fókusz, pedig a nők az érzelmi biztonság megéléséért is végtelenül hálásak tudnak lenni. Vajon mi alapján választ a nő társat? Gondolom sok férfiban felmerült már a kérdés, de érdemes nőként is ránézni az ezzel kapcsolatos tudatalatti mechanizmusainkra.

Felvállalni azt, hogy biztonságra vágyunk a kapcsolatunkban, azt feltételezi, hogy mernünk kell vállalni saját sebezhetőségünket. Mert sokan persze nem vallják be mindezt maguknak. Nőként általában két szélsőséget élhetünk meg: a kapcsolatfüggőségbe torkolló “én nem tudok nélküled élni” vagy a “mi lesz velem nélküled” érzést, ami alárendeltséggel és az áldozatszereppel kapcsolódik össze, a másik oldalon pedig az “én képes vagyok mindenre és nem is kell nekem kapcsolat” gondolkodásmódként az amazonszerep felvételét, ami valamifajta felsőbbrendűséggel párosul. És természetesen a valóság valahogy a kettő között mozog.

Mindkét szélsőség torzít ugyanis. A jóisten nem véletlenül teremtette a férfit és a nőt, hanem hogy egymás társai legyenek, kiegészítve egymást. Így az égvilágon semmi baj nincs azzal, ha vágyunk a párkapcsolatra. És nőként sokszor tesszük mindezt azért, mert biztonságra vágyunk: “gyenge” nőként az “erős” férfi oldalán. Persze nem vesszük be, hogy gyengék lennénk, de mégis szabad nekünk annak lenni. Aki az erős “amazon” szerepből próbál visszavenni és egyensúlyt keresni, annak ez olykor ijesztő lehet.

Olykor “dőlhetünk”, sőt össze is eshetünk, lehet elegünk, lehetünk fáradtak, lehetünk “gyengék”, és nem kell mindig erősnek lennünk. Ezt meg lehet élni kapcsolat nélkül, egyedül is, de kapcsolatban is. Merni elengedni a kapaszkodókat azt jelenti, hogy bízunk a másikban, hogy majd elkap minket. A bizalom és a biztonság tehát kéz a kézben jár. Bízni pedig néha nem könnyű, ha a múltban megtettük, és volt, hogy nem kaptak el minket.

Az érzelmi biztonság a férfi láthatatlan ereje. Nincs mértékegysége, nincs fokmérője, nem önthető számokba, “csak” egy érzés. A megnyugvás érzése, hogy minden rendben van és rendben lesz. Hogy nőként hullámozhatok, széteshetek, lehetek az, aki, vagyok, ha a világ a feje tetejére áll, akkor is biztonságra lelek a férfi erős karjai között. Ilyenkor a férfi a menedék, a védelem a világ zajától, és ekkor érezhetem azt, hogy végre lehetek gyenge is, mert van, aki megvéd. Így könnyebb. Sokkal könnyebb minden. Erőre kapok, töltődöm ebből a láthatatlan energiából, hogy nőként később legyen nekem is miből adnom.

Az anyagi biztonság már sokkal inkább kézzelfogható, hiszen könnyebben számszerűsíthető, a férfi aktív teremtésének gyümölcse. Így volt ez mindig is, csak amíg régen a férfi mindezt a vadászat során a mamut elejtésével tette, most sokkal kevésbé kell veszélyeket vállalnia érte, hiszen alapvetően a munkája által teremti mindezt meg.

Hosszú távon egy kapcsolat akkor lesz kiegyensúlyozott, ha a nő mindkét biztonságot képes megélni a férfi mellett. Vannak olyan férfiak, akik egyiket sem, vannak, akik csak az egyiket, míg mások mindkettőt tudják biztosítani a nő számára. És ha ezt így megtaláljuk valaki mellett, vagy látjuk a lehetőségét, hogy mindez megvalósuljon, akkor a nő sem keres tovább, mert érzi, hogy megérkezett.

Olvass többet a párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top