Életmód

Felfigyelt a világ a hatalmas magyar naperőműre

A világ minden tájáról gyűjtött példákat a Bloomberg amerikai lap arra vonatkozóan, hogy miként hasznosítják az emberek a napenergiát. Ebbe a tizennégyes összeállításba került bele a Mátrai Erőmű 16 megawattos naperőműve.

A tiszta energia nemcsak a jövő – ez a jelen címmel közölt összeállítást a Bloomberg, amely szerint a megújuló energiaforrásokon alapul a 2016-ban a világon létesített áramtermelő erőművek 55 százaléka  ez az arány pedig még sosem volt ilyen magas. A lap kiemeli, hogy bizonyos régiókban a napenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrás, és ez az árcsökkenési folyamat várhatóan tovább folytatódik. A becslések szerint 2025-ig további 36 százalékkal mérséklődhet a napenergia alapú áramtermelés ára.

A Bloomberg 14 példával érzékelteti, hogy ma már mennyire sokrétű a napenergia felhasználása, mutat napelemekkel működő autót, napelemes frankfurti lakóházakat, hasonlóan, részben tiszta energiával működő Mitsubishi-gyárat, és a Visontán működő Mátrai Erőmű Zrt. napelemföldjét is bemutatja.

Felfigyelt a világ a hatalmas magyar naperőműre

 

A magyarországi naperőmű 72 480, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. Az általuk megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan egy kisebb várost  hozzávetőleg négyezer fő háztartását  képes ellátni zöldenergiával, miközben felügyeletét hat ember képes ellátni.

A beruházás 24 ezer tonnával csökkenti a hazai CO2-kibocsátást, bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forint volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top