Életmód

Rájöttek, mitől bomlik ki a cipőfűző

Amerikai kutatók csúcstechnológia felhasználásával derítették fel, mitől csomózódhat ki egy alaposan megkötött cipőfűző. Az eredmények meglepő hatással lehetnek a tudomány más ágaira is.

Gyerekeknél mindennapos probléma, de felnőtteknél is gyakran előfordul, hogy a rendesen megkötött cipőfűző kibomlik. A University of California Berkeley kutatói azonban most már tudják, mi okozza ezt. A tudósok nagy sebességű kamerák felvételeinek felhasználásával leplezték le a bosszantó jelenséget, amely néhány másodperc alatt lezajlik, mégis rendkívül összetett fizikai hatások szükségesek hozzá.

Amikor lépés közben a lábunk a talajnak nyomódik, ez először megfeszíti, aztán ellazítja a cipőfűző csomóját, míg a következő lépéshez szükséges mozdulat úgy viselkedik, mint egy láthatatlan kéz, amely fogja a fűző végét, ezáltal szépen lassan kihúzza a csomóból.

Bosszantó és akár balesetveszélyes is lehet (Fotó: Tumblr)
Bosszantó és akár balesetveszélyes is lehet (Fotó: Tumblr)

A felfedezés a kutatók szerint alkalmas lehet rá, hogy jobban megértsük más, hasonló struktúra, például a spirálba rendeződő DNS működését.

“Ha egyszer megértettük a cipőfűzők viselkedését, az így megszerzett tudást alkalmazhatjuk más hasonló alakzatok, például a DNS vagy más mikrostruktúrák elemzéséhez” – mondta a kutatást vezető Christopher Daily-Diamond. “Ez az első lépés ahhoz, hogy megértsük, egyes csomók miért működnek jobban, mint mások.”

Az úgynevezett sakktábla (checkerboard) megoldás elejét veszi a problémának (Fotó: Bangha
Az úgynevezett sakktábla (checkerboard) megoldás látványos, és a problémát is megelőzi (Fotó: Bangha “Mercenary” Zsolt)

A vizsgálatok során arra is rájöttek, hogy futás közben az emberi láb a gravitációs erő hétszeresével hat a talajra minden lépésnél. A Proceedings of the Royal Society A című szakfolyóiratban megjelent kutatási anyag szerint, bár a különböző cipőfűzők szerkezete eltérő lehet, mind ugyanazoknak a fizikai hatásoknak engedelmeskednek.

“Ami igazán érdekes, hogy a cipőfűzőnk sokáig jól működik, aztán egyszer csak teszünk egy mozdulatot, ami a lavinához hasonló láncreakciót indít el, és ez vezet a fűző kibomlásához” – tette hozzá Christine Gregg, az egyetem egyik hallgatója, aki szintén részt vett a kutatásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top