Életmód

Kathrine Switzer ugyanazt a számot viselte, amit 50 éve megpróbáltak leszaggatni róla

Idén mindenki egy 70 éves nőt figyelt a bostoni maratonon, de nem (csak) az önmagában is példaértékű sportteljesítménye miatt, hanem mert az illető a maraton első női versenyzője, Kathrine Switzer volt.

1967-ben Kathrine Switzer a Syracuse University újságíró-hallgatója a 261-es számmal indult a bostoni maratonon. Az akkor huszonéves lányt néhány kilométer után kapta el a futóverseny nyomában loholó igazgatója, aki a pulóverénél fogva megragadta, majd megpróbálta leszaggatni róla rajtszámát. Jock Semple versenyigazgató Switzerrel dulakodva azt ordította a nő arcába: “Tűnj el a versenyemről, és add ide a rajtszámodat!”, a lány pedig csak mellette futó barátja segítségével tudott kiszabadulni a férfi szorításából.

Katherine Switzer ugyanazt a számot viselte, amit 50 éve megpróbáltak leszaggatni róla
Kathrine Switzer az 1967-es bostoni maratonon

Switzer így hivatalosan is az első nő lett, aki lefutotta a bostoni maratont, ami persze nemcsak a puszta tényből fakadóan, de az eseményt kísérő konfliktus miatt is ikonikus mérföldkő lett. A Switzerről készült ikonikus sajtófotók azóta bejárták a világot, és nők milliói futották le a maratont – köztük egyébként maga Switzer is, aki már 39 versenyt tudhat a háta mögött.

Katherine Switzer ugyanazt a számot viselte, amit 50 éve megpróbáltak leszaggatni róla
Switzer az idei verseny előtt 

A most 70 éves asszony idén (a ’67-es maraton ötvenéves évfordulóján) újra lefutotta a bostoni maratont, ugyanazt a 261-es rajtszámot viselve, amit Semple annak idején megpróbált letépni róla. Ezt a számot egyébként idén a bostoni maraton szervezői Switzer előtt tisztelegve kivonták a forgalomból, azaz hivatalosan már nem oszthatják ki, persze ettől függetlenül a szimbolikussá vált 261-est rengeteg nő viseli magán.

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top