Életmód

Mesés kincset találtak fémkeresővel Békés megyében

Békés megye eddigi legnagyobb kincsleletét találták meg fémkeresővel Tótkomlós határában. Az érmék között vannak Árpád-kori fizetőeszközök, friesachi denárok és egy angol penny is.

Egy százéves feljegyzés vezette nyomra a Békés megyei kincsvadászokat, akik fémkereső segítségével találták meg az egyedülálló, 644 érméből álló kincset Tótkomlós határában.  A régészekkel együttműködő kincskeresők végül 620 friesachi dénárt, II. Géza 22 érméjét, egy III. István-korabeli érmét és egy angol pennyt találtak.

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

A kincsre egy 1926-os újságcikk vezetett nyomra, amiben arról írnak, hogy két helyi parasztember 1919-ben, szántás közben kincset talált, de azt nem jelentették, így eljárás indult ellenük és az érméket elkobozták. A lefoglalt 235 érme vélhetően a szegedi vagy a Nemzeti Múzeum tulajdonában van. Szerencsére a parasztok csak egy részét találták meg a kincsnek, a többit az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai kutatták fel. 

A régészek a pénzek jó állapota és jelentős ezüsttartalma alapján valószínűsítik, hogy az érméket hosszabb idő leforgása alatt, s alapvetően ezüst mivoltuk miatt halmozták fel. A kincset az 1240-es években, a tatárjárás idején rejthették el Kopáncs-pusztán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top