Életmód

81 évesen lép pástra a legendás sportolónő

Túl a nyolcvanon is aktív sportolóként készül a korosztályos világbajnokságra Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok tőrvívó.

Gőzerővel készül a májusi egyéni Európa-bajnokságra Sá­kovicsné Dö­mölky Lídia, aki 1964-ben a női tőr­csapattal olimpiai aranyérmet, 19 évesen egyéni világbajnoki címet szerzett. Tavaly a világbajnokságon indult volna, de egy edzés alatt izomszakadást szenvedett, így azt ki kellett hagynia.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Lendületét nem vesztette el, csodás gyógyulás után most már újra edz, és minden erejével a tavaszi kontinensviadalra koncentrál a veterán sportoló. “Könnyebb dolgom van, mi­óta az újonnan bevezetett plusz 75-ös kategóriának köszönhetően már nem a 70 évesekkel kell együtt vívnom. Vagyis öt évet nyertem” – mondja Lídia, aki bár 1972-ben befejezte a versenysportot, ám az 1996-os budapesti senior Eb-n visszatért a pástra, mert hiányzott neki a vívás, és a régi társakkal meg is nyerték a csapatversenyt. 

Edzés gyanánt Szepesi László mód­szerét alkalmazva egy gyerekmedence vizében lábmunkázik, s persze az edzőterembe is lejár – derül ki a Borsból. Mint ahogy az is, hogy most már amennyi időt csak lehet, unokáival tölt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top