Életmód

Gőzerővel készül a rágógumi, ami felismeri a rákot

Kitalálói nem ígérik, hogy jó íze lesz, azt viszont igen, hogy ha működik, életeket fog menteni.

“Az elmúlt 15 évben az orvostudomány a legkülönfélébb módokon és eszközökkel kísérletezett azért, hogy a daganatos megbetegedéseket a lehető legkorábbi stádiumban diagnosztizálhassa” – mondja dr. Leonard Lichtenfeld, az Amerikai Rák Társaság vezető orvosának helyettese. Hozzátette, hogy bár a nyál- és vizeletmintákkal végzett vizsgálatok, valamint a rák felkutatására képzett kutyák is biztató eredményeket produkáltak, az igazi áttörés máig várat magára.

Ezt az áttörést most úgy tűnik, a Volatile Analysis és találmányuk, egy speciális rágógumi hozhatja el. Az alabamai cég vezetője, Katherine Bazemore azt mondja, találmányuk képes lesz arra, hogy a nyálban található illékony szerves anyagokat felfogja, hogy az orvosoknak már csak megerősíteni kelljen a diagnózist.

Gőzerővel készül a rágógumi, ami felismeri a rákot

A doktornő elárulta, kutatásaik szerint minden daganatfajta különböző, csak rá jellemző légnemű vegyületet képez, melyek kiválasztódnak a test különböző pontjain, így a nyálban is. A rágógumi ezeket fogná fel, így a daganatok beazonosítása már jóval azelőtt megtörténhet, hogy tüneteket kezdene okozni.

Bazemore azt mondja, a speciális rágót egyelőre nagy erőkkel tesztelik, ám azt korai lenne még megmondani, hogy milyen hatásfokkal működik majd. A doktornő ezzel együtt reméli, a termék jövőre már az orvosok és pácienseik részére is elérhetővé válik.

Olvass még többet a rákbetegségek felismeréséről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top