Életmód

Ezért alszunk kevesebbet, ahogy öregszünk

Kamaszkorunkban még simán végigalszunk 16 órát, később azonban már hétvégente is reggel 7-kor kukorékolunk. Eláruljuk, miért van ez.

Az élet egyik nagy igazságtalansága, hogy egy bizonyos kor után hiába is volna időnk rendesen kialudni magunkat, egyszerűen felébredünk reggel 7-kor, mint egy rendes munkanapon tennénk. A helyzet aztán csak rosszabb lesz – minél idősebbek leszünk, annál kevesebbet és annál nehézkesebben tudunk majd aludni.

Ezért alszunk kevesebbet, ahogy öregszünk 

Matthew Walker a Berkeley kutatója nemrégiben érdekes összefüggést fedezett fel az életkor és az alvási szokások között. Eddig egyszerűen azt hittük, az öregséggel megváltozott agy miatt nem alszunk jól, most azonban kiderült, hogy épp a korábbi nem megfelelő alvás miatt romlottak azok a receptorok az agyban, amikor az alvás “jeleinek” fogadásáért felelősek. Ilyen módon pedig pont a nem megfelelő alvás az egyik tényező, ami hozzájárulhat az öregedéshez.

A kutatás ismét felhívja rá a figyelmet, hogy fiatalként egyszerűen nem jutunk hozzá a megfelelő alvásidőhöz, ettől pedig, ahogyan Walker fogalmaz, az agyunk olyan lesz, mint “egy rossz antenna”, ami nem fogadja jól az adást a későbbiekben. Ha időt fordítunk a megelőzésre pihentető alvással, később is sokkal jobban aludhatunk majd.

 

Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top