Életmód

Durván megterheli a szervezetet a drasztikus böjt

A dietetikus szakember szerint a drasztikus böjt kifejezetten ártalmas, az egészséges szervezetnek pedig nincs is arra szüksége.

Az egészséges embernek nincs szüksége, hogy a jobb közérzet érdekében időszakosan böjtöljön, vagy megvonjon magától bizonyos élelmiszereket – mondta az InfoRádióban Antal Emese dietetikus, szociológus. A szakember szerint ha egészségesen és mértéktartóan étkeztek, fölösleges drasztikus böjtös időszakot beiktatni az étrendbe.

Ha esetleg túlettétek volna magatokat, akkor tarthattok egy-egy zöldség- vagy gyümölcsnapot, ahogyan a két-három napos kúra is frissítő hatású lehet a szervezetre. Ugyanakkor a fokozatosságot mindenkor be kell tartani, ártalmas lehet drasztikus kúrákkal terhelni a szervezetet. Egyetlen kúrát sem szabad úgy elkezdeni, hogy előző este jól teleeszitek magatokat, aztán három napig semmit, majd alig várjátok, hogy ismét kinyithassátok a hűtőt. A táplálék mennyiségét fokozatosan kell csökkenteni, majd ugyanígy fokozatosan emelni a diétát követően.

A szakember kiemelte, fontos a változatosság, hogy minél színesebben táplálkozzatok. Zöldség-gyümölcs, tej-, tejtermék, hús-, húskészítmény és gabonaféle lehetőség szerint minden nap szerepeljen az étrendben. Naponta többször és alkalmanként kevesebb ételt fogyasszatok el, lehetőség szerint minden nap nagyjából azonos időpontban. Érdemes a kalóriatartalomra és a mozgásra is figyelmet fordítani.

Az egészséges szervezetnek nincs szüksége a böjtre
Az egészséges szervezetnek nincs szüksége a böjtre

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top