Életmód

Kiagyalod magad a kapcsolatodból?

Az agyalás, kombinálás, előre kikövetkeztetés minden kapcsolat megrontója. Nőként hajlamosak vagyunk a mesterévé válni, bár a prekoncepciók gyártására alapvetően mindkét nem képviselői képesek. Min alapszik mindez? Legtöbbször bizonytalanságon vagy túlzott elváráson saját magunkkal szemben, amit a kapcsolatunkra csak kivetítünk. Tedd a szívedre a kezed: te mennyire vagy hajlamos kiagyalni magad a kapcsolatodból?

“Nem vagyok elég jó hozzá. Ő jobbat érdemel.” – Vajon hányszor fordult meg a fejedben akár a kapcsolatod előtt, akár kezdetén, akár közben bármikor? Azt tapasztaltam, míg a párunkat hajlamosak vagyunk túlidealizálni, a valóságnál jobb színben feltüntetni önmagunk előtt, addig saját magunk értékeit nem látjuk meg, vagy korántsem olyan mértékben, mint ahogy azt kellene. Így egyre nagyobbá válik a szakadék közöttünk, ami legtöbbször persze csak a fejünkben létezik, de óhatatlanul is megmutatkozik a hétköznapjainkban is.

Azt kell látnunk, hogy ami számunkra értéktelen, jelentéktelen, amit talán észre sem veszünk saját magunkban, az a másik számára valószínűleg mérhetetlen kincs bennünk. Aki igazán lát minket, aki igazán szeret minket, meglát bennünk olyan rejtett tulajdonságokat is, amelyeket talán még mi magunk sem láttunk meg korábban. Legtöbbször azonban ennek elismerése bukik meg a hitetlenségünkön és a kételkedésünkön. Mit lehet tenni ilyenkor?

Kérdőjelezd meg magadat és az eddigi nézőpontjaidat

Az egyik lehetőség, hogy kimásszunk a saját magunk által állított elvárás- és hitetlenséghalmaz mögül, az az, hogy megkérdőjelezzük az eddigi hitrendszerünket saját magunkról. Mi van akkor, ha rosszul látjuk önmagunkat, a helyzetet, amiben éppen vagyunk? Mi van, ha nem látunk elég tisztán, mi van, ha nem vagyunk eléggé megengedőek magunkkal szemben? Csak adjuk meg az esélyt egy másik lehetőségnek, egy másik valóságnak, és ezáltal új nézőpontok jelennek meg az életünkben.

Ismerd el az értékeidet

Ha már képes vagy új nézőpontból ránézni saját magadra és a pozitív tulajdonságaidra, kezdd el számbavenni, hogy mi az, amit elismerhetsz magadban, amit eddig észre sem vettél? Mit teremtene, ha mától nem csak a rossz tulajdonságaidat vennéd észre, de a jókat is?

Mi az, ami természetes számodra, ami eddig fel sem tűnt neked, más pedig ámul-bámul tőle? Lehet, hogy istenien sütsz-főzöl, vagy zseniális humorod van, netán kedves vagy, törődő, és odafigyelsz a másikra? Elismerted ezt valaha saját magadnak? Ha nem, hogy várod, hogy a másik elismerje neked? Ha meg is teszi, nem fogod elhinni, vagy legalábbis erős kétségeid lesznek felőle.

Ne idealizáld túl a társadat

A társunk is ugyanolyan ember, mint mi magunk vagyunk, minden hibájával és előnyével együtt. Ha kiveszed őt abból a túlidealizált szerepből, amibe esetleg raktad, az sok terhet levesz a kapcsolatodról. Nincs rajta sem akkora nyomás, és a közelebb kerültök egymáshoz.

Ismerd el azt, amit benne értékesnek találsz, és hagyd, hogy ő is megtegye ezt számodra. Ha a magabiztosságod és a saját magaddal való megengedésed a helyére kerül, hamar meglátod és megérzed, hogy a másik szeretetének tiszta forrása hogyan tud téged is táplálni. És akkor agyalás helyett immár elkezdesz végre tényleg élni és élvezni a kapcsolatod minden szépségét. 

 Olvass még többet a témában az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top