Életmód

Elkelt a világ legdrágább gyémántja

A különleges kő Hongkongban került kalapács alá, új tulajdonosa több mint húszmilliárd forintot fizetett érte.

A Sotheby’s aukciós ház árverésén 71,2 millió dollárt fizettek a Pink Star – korábbi nevén Steinmetz Pink – nevű rózsaszín gyémántért, amely ezzel a világ legdrágább csiszolt gyémántjává vált.

A Pink Star 59,60 karátos, ez azt jelenti, hogy közel 12 grammot nyom. Pár évvel korábban, 2013-ban is rekordot állított fel, amikor Genfben 83 millió dollárért ütötték le, azonban a vásárló, egy Isaac Wolf nevű gyémántkereskedő végül nem tudta törleszteni adósságát. A kő így a Sotheby’s tulajdonában maradt.

A Pink Star nem hétköznapi ékszer (Fotó: Sotheby's)
A Pink Star nem hétköznapi ékszer (Fotó: Sotheby’s)

A Pink Start-t 1999-ben fedezte fel a világ legnagyobb gyémántbányász cége, a De Beers egyik dél-afrikai bányájában. A nyers, csiszolatlan kő akkor még több mint kétszer ekkora, 132,5 karátos volt.

A Pink Star a világ legnagyobb élénk rózsaszín gyémántja. A gyémántokat bonyolult rendszer szerint kategorizálják, a legértékesebbek a színtelen, átlátszó kövek, a különböző színű (kék, piros, rózsaszín, sárga, barna, stb.) gyémántok már valamilyen szennyeződést tartalmaznak, így kevesebbet érnek. Ezenfelül számít még a szín intenzitása, amelyből megkülönböztethetünk halvány, enyhe, mély, sötét, intenzív és élénk színű köveket. És még a csiszolás módja is számít, amely befolyásolja, hogy a kő mennyire ragyog.

A gyémántok világában nem könnyű eligazodni (Fotó: Tumblr)
A gyémántok világában nem könnyű eligazodni (Fotó: Tumblr)

A Pink Star a világ egyetlen élénk rózsaszín besorolású gyémántja, és mint ilyen rendkívüli ritkaságnak számít. A gyémántot csiszoló Steinmetz Group ezért rendkívüli óvatossággal bánt a kővel, nem csoda, hogy a csiszolási folyamat 20 hónapot vett igénybe.

A különleges gyémántot 2003-ban mutatták be a nyilvánosságnak, ezt követően egy darabig a Smithsonian múzeumban volt látható, a világhírű 45,52 karátos, kék színű Hope Diamond mellett. Ezután egy időre a londoni Természettudományi Múzeumba került, a De Beers Millenium Star nevű kő mellé, utóbbi a világ második legnagyobb színtelen gyémántja, a maga 40,608 karátjával. A legnagyobb ebben a kategóriában a Cullinan I, másik nevén Afrika csillaga, amely a brit uralkodó jogarát díszíti. A Cullinan gyémánt többi darabja szintén a brit koronaékszerek éke.

A Pink Star előtt az Oppenheimer Blue nevű gyémánt volt a világrekorder, amelyet tavaly májusban 57,5 millió dollárért adtak el a Christie’s aukciós ház genfi árverésén.

A Sotheby’s ezt követően a világ második legnagyobb gyémántját, a Lesedi La Rona nevű csiszolatlan követ szerette volna szép haszonnal eladni, azonban a 70 millió dolláros kikiáltási árat egyetlen vevő sem volt hajlandó kifizetni.

Korábban a legdrágább rózsaszín gyémánt rekordját a 24,78 karátos Graff Pink tartotta, amelyet 2010-ben 46,16 millió dollárért árvereztek el Genfben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top