Életmód

Forradalmi változást hozhat egy magyar találmány a vakok életében

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetem mérnökei, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengén látók tájékozódását.

Jelenleg nincs olyan rendszer, ami a látássérültek akadálymentes közlekedésére hatékony megoldást biztosítana, erre a problémára kínál bizonyos fokig megoldást az Óbudai Egyetem mérnökeinek fejlesztése, az ARIADNÉ vakvezető rendszer.

Jónak értékelte a rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
Jónak értékelte a rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

A magyar találmány egyik alapeleme egy elektronikus érzékelővel ellátott vakbot, mely segíti a felhasználót, hogy egy elhelyezett, speciális vezetőcsíkot (mely a rendszer másik fő eleme) követve önállóan el tudjon jutni céljához.

Forradalmi változást hozhat egy magyar találmány a vakok életében

A speciális vakbot (A-bot)

  • a hagyományos vakbottal megegyező méretű és súlyú,
  • a hang és vibráló jelzés a felhasználó által programozható,
  • vezeték nélküli töltéssel tölthető,
  • teljes hosszában fényvisszaverő bevonatú.

A speciális csíkokat tartósan lehet rögzíteni az útburkolathoz, vagy be is építhetők az úttestbe. Használhatók beltéren és kültéren egyaránt.

A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte, és jónak értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása folyamtatban van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top