Életmód

Erős kávé kéne hétkezdéshez? Próbáld ki ezt – de csak óvatosan!

A világ legerősebb paprikáinak rajongóihoz hasonlóan az idült kávémániások is folyamatosan keresik a még ütősebb változatot, egy most kifejlesztett kávékeverékből viszont akár egyetlen csésze is elég ahhoz, hogy túllépjük a napi koffeinadagunkat.

Stílusosan Black Insomniának nevezte cégét Sean Kristafor, aki jól fizető irodai állását hagyta ott azért, hogy belevágjon a kávébizniszbe. A dél-afrikai Fokvárosban élő férfi tavaly júniusban indította el új vállalkozását, augusztusban pedig már három tonnával több kávét adott el, mint az összes többi helyi kávézó, októberben pedig már a világ 22 országából voltak vásárlói. Mára ott tart, hogy havi szinten 5-6 tonna kávét értékesít.

“Ha ki akarsz lógni a sorból, valamiben a legjobbnak kell lenned – a legnagyobb, a legokosabb, a legerősebb vagy a legolcsóbb” – mondta Kristafor a CNN hírcsatornának nyilatkozva. “Szóval amikor kitaláltuk, hogy kávéban akarunk utazni, nekünk kellett a legerősebbnek lennünk.”

Egy kis csésze is nagyot üt, egy egész bögre már túl sok is (Fotó: Tumblr)
Egy kis csésze is nagyot üt, egy egész bögre már túl sok is (Fotó: Tumblr)

A Black Insomnia édeskés, mogyorós aromát ígér, erejét pedig a különlegesen pörkölt robusta típusú kávébab garantálja. Kristafor laboratóriumi vizsgálatokkal támasztotta alá a legerősebb kávéról szóló állítást, amelyből egy fél kiló 19 dollárba, vagyis nagyjából 5500 forintba kerül. Ez soknak tűnik, azonban akár Budapesten is viszonylag könnyen találni ennél drágább szemes kávét.

A Black Insomnia 58,5 milligramm koffeint tartalmaz 30 milliliterenként. Egy átlagos mokkás csésze űrtartalma 60-90 milliliter között változik, vagyis, már a legkisebb csészével is több mint 100 milligramm koffeint vehetünk magunkhoz. Egy “normál” körülbelül 3,5 decis kávésbögrében így akár 702 milligramm is kerülhet a serkentő vegyületből. Az amerikai élelmiszer-felügyelet és az International Food Information Council is 400 milligrammban maximálja a napi ajánlott bevitelt. Vagyis, egy bögre Black Insomniával ennek csaknem a dupláját fogyaszthatjuk el, bár ezt érthető okokból még Kristafor sem ajánlja.

“Az ilyen kávéfajtákkal nem árt vigyázni, mert könnyen túladagolhatjuk a koffeint a fogyasztásával – figyelmeztetett Mary Sweeney, a Johns Hopkins orvosi egyetem kutatója, aki a koffein hatásait vizsgálja. – Ez pedig könnyen eredményezhet enyhe, de akár súlyosabb tüneteket is, mint az idegesség, zaklatott idegállapot, alvászavarok, remegés, de akár szívritmuszavarok is felléphetnek.”

Erős kávé kéne hétkezdéshez? Próbáld ki ezt – de csak óvatosan!

A Caffeine Informer emiatt az egyik legveszélyesebb koffeinalapú terméknek nevezte a Black Insomniát. Ha bizonytalan vagy, hogy mennyi kávé számít soknak, olvasd el ezt a cikkünket!

“Bár az egyes adagok koffeintartalma jóval meghaladja a biztonságos ajánlott napi bevitelt, az ilyen erős kávékat fogyasztó embereknél jellemzően kialakult egyfajta tolerancia, illetve a májuk gyorsabban bontja le a koffeint, így náluk kevésbé jelentkeznek ezek a tünetek – mondta Ted Kallmyer, a Caffeine Informer szerkesztője. – Az igazi problémát inkább az jelenti, hogy olyanok is fogyaszthatják ezt a fajta kávét, akik nincsenek hozzászokva az ilyen mértékű adagokhoz.”
Kallmyer tudja miről beszél, mivel a Black Insomniát és a korábban a világ legerősebbjének tartott Death Wish-t is “őrülten erős kávéknak” nevezte. Utóbbi cég egyébként úgy fogalmazott, hogy nem félnek a nemrég feltűnt konkurenciától. Bár a Caffeine Informer szerint a Death Wish “csak” 54,2 milligramm koffeint tartalmaz csészénként, a cég saját elemzése 59,17 milligrammot mutatott.

“Tisztában vagyunk a korlátozásokkal és a szabályokkal, ezért tisztán érthető figyelmeztető jelzéseket helyeztünk el a csomagoláson – mondta Kristafor. – A Caffeine Informeren egyébként azt írták, hogy ha több mint 20 csésze Black Insomniát iszol, jó eséllyel pályázhatsz a Darwin-díjra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top