Életmód

Olaszországban fontolgatják a fizetett menstruációs szabadságot

A rendelet szerint három nap fizetett szabadság járna havonta azoknak a nőknek, akik fájdalmas menstruációtól szenvednek.

Néhány ázsiai ország (Kína, Japán és Dél-Korea) példáját követve Olaszország lehetne az első nyugati ország, ahol fizetett szabadságot biztosítanak a fájdalmas menstruációtól szenvedő nőknek.

Az olasz alsóházban jelenleg is tárgyalt rendelet szerint a hányás, hasmenés és fájdalmas görcsök miatt kínlódó nőknek havonta 3 nap fizetett szabadság járna a menstruáció idején. A tervezet egyelőre durván megosztotta az olasz közvéleményt: sokan nőbarát és rendkívül progresszív intézkedésnek tartják – az olasz Marie Claire például lelkesen üdvözölte egy cikkében –, de mások (köztük egyébként sok nő is) attól tartanak, hogy a törvény fordítva sül el, és majd vonakodva alkalmazzák miatta a nőket a munkáltatók.

Olaszországban fontolgatják a fizetett menstruációs szabadságot

Olaszországban egyébként elvileg kedvezőek a női dolgozókra vonatkozó törvényi szabályozások – például 5 hónap fizetett szülési szabadság jár a nőknek, ami alatt fizetésük 80%-a jár nekik. Ezután választhatnak, hogy melyik szülő maradjon otthon további 6 hónapra, a fizetés 30%-a mellett.

A gyakorlatban azonban az olasz nők rengeteget szenvednek a munkaerőpiacon – ennek legszignifikánsabb jelzője, hogy Olaszországban csupán a nők 61%-a dolgozik, ami jóval el van maradva a 72%-os európai átlagtól.

A törvénytervezet sorsa az elkövetkező néhány hónapban fog eldőlni.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top