Életmód

“60 centis sebhellyel nem könnyű bikiniben mutatkozni a színpadon”

Kendőzetlen őszinteséggel vallott a 22 éves amerikai szépségkirálynő ritka betegségéről és arról az elképesztő küzdelemről, aminek árán megvalósította álmát.

Victoria Graham első pillantásra pontosan úgy néz ki, mint bármelyik vetélytársa: sugárzóan szép, csupa mosoly és életöröm. Csak kevesen tippelnék, hogy komoly fájdalmak gyötrik, azt még kevesebben, hogy krónikus betegségben szenved. Pedig a marylandi egyetemista beteg: egy ritka örökletes rendellenességben, az úgynevezett Ehlers Danlos-szindrómában (EDS) szenved, ami elsősorban a kötőszöveteit érinti.

“Gyanúsak voltak a sérüléseim” – magyarázza a fiatal lány a BBC-nek, mikor a riporter arról kérdezi, hogyan diagnosztizálták a betegségét. Victoria hozzáteszi, egész kiskorától aktívan sportolt, tagja volt a ritmikussportgimnasztika-csapatnak. “Az edzők folyton szóvá tették, hogy túlságosan is hajlékony vagyok, de erről egészen addig nem vettem tudomást, míg komolyabban meg nem sérültem.”

Victoria először ekkor ment orvoshoz furcsa tüneteivel, amelyek sehogy se akartak javulni. A következő három évben orvostól orvosig járt szüleivel, mire kiderült, mi baja. Azóta 10 gerincműtéten esett át: ezekre azért volt szükség, mert a kötőszöveti rendellenesség és az intenzív mozgás miatt a csigolyái elmozdultak a helyéről.

A fiatal lány őszintén beszélt arról is, hogy a betegség mostanra nem csak a mozgásképességét, de egészségének számos más területét is érinti, többek között a vérkeringését is. “20-25 tablettát szedek minden két órában. Van, amit a fájdalomra, és van, amit azért, hogy a szervezetem megfelelően működhessen.”

“Az egyik nagy álmom az volt, hogy szépségkirálynő legyek. Azt hittem, mindez dugába dőlt, mikor diagnosztizálták a betegségemet, de a szüleim nem hagyták, hogy feladjam a dolgot. Az első válogatómra édesapám kísért el: ott álltam a sok magas, csodaszép lány között, és azt kérdezgettem magamtól, mit keresek itt. Szerencsére apukám nem hagyta, hogy inamba szálljon a bátorságom.”

Victoria az első királynői címét végül néhány hónapja nyerte meg: ő lett Miss Frostburg, ami a Miss America szervezetén belüli kisebb cím. “EDS-szel élni nem mindig egyszerű, sőt, az esetek nagy részében azt kívánod, bárcsak úgy élhetnél, mint bárki más, mert nem akarsz a lány lenni a színpadon azzal a 60 centis sebhellyel. De aztán kihúzod magad, veszel egy nagy levegőt, és rájössz, te pontosan így vagy az, akinek lenned kell.”

Olvass még többet a szépségkirálynőkről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top