Életmód

Menekültek, nyugdíjasok és fogyatékosok főznek a magyar cég konyháján

Egy éttermeket üzemeltetető cégnek jó munkaerő kellett. Menekülteket, fogyatékosokat és nyugdíjasokat alkalmaznak, mindenki örömére.

Az Abcúg közöl anyagot a konyhát és éttermet is üzemeltető Eurest Kft.-ről, ahol az átlagnál sokkal lelkesebbek a dolgozók. 1300 alkalmazottjukból ugyanis több mint százan megváltozott munkaképességűek, de vannak nyugdíjas és menekült státuszú dolgozóik is.

Magyarokat ugyanis már alig találnak a konyháikba.

“Három éve még tudtam válogatni, 15 emberből minimum három alkalmas volt, de most jó, ha bejön kettő, és egy alapból kiesik, mert túl koszos, a másik meg két óra munka után lelép azzal, hogy nem erre gondolt” – magyarázta Péter Emese, a cég toborzási specialistája. Sokan már az állásinterjúra vagy az üzemorvoshoz sem mennek el, és ma már a kisebb falvakból is nehezebb munkaerőt toborozni. Az ottaniaknak ugyanis nem éri meg utazniuk egy állás miatt, ha helyben felveszik őket közmunkásnak.

“Ezért kezdtük el nézegetni, honnan tudunk behozni olyan embereket, akik legalább akarnak dolgozni, megvan a mindennapi motivációjuk” – mondta Péter Emese. Megváltozott munkaképességű embereket már korábban is alkalmaztak.

Menekültek, nyugdíjasok és fogyatékosok főznek a magyar cég konyháján

Fotó: Magócsi Márton / Abcúg

Munkavállalóik között volt például egy olyan cukrász nő, aki rákbeteg volt, emiatt  kemoterápiára járt. A rendszeres kezelés miatt csak négy órában dolgozhatott, és azt is csak tömbösítve tudta teljesíteni, de ezt is megoldották. “Nekünk jó volt, mert volt egy jó cukrászunk, ő pedig örült, mert volt lehetősége dolgozni” – tette hozzá Péter Emese.

 De van cukorbeteg munkavállalójuk is, akinél figyelni kell a napi többszöri inzulinadag beadására, illetve aspergeres alkalmazottjuk is. Őt leginkább a monoton feladatokra tudják ráállítani, például takarításra vagy szeletelésre. “Kicsit lassabban ugyan, de az a paradicsom úgy lesz felszeletelve, ahogy lennie kell, még fél milliméterrel sem lesz vastagabb” – mondta el az Abcúgnak Kaszás Helga, az Eurest Kft. HR-igazgatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top