Életmód

Tudományosan bizonyított: a macskák mégsem egoista bunkók

A mondás szerint a kutyának gazdája van, a macskának személyzete. Ezzel még a cicagazdik többsége is hajlamos egyetérteni, a legfrissebb tudományos eredmények szerint azonban itt az ideje, hogy a macskákat rehabilitáljuk, és kijelentsük: valójában kedves, csupa szív lélek jószágok.

Persze valószínűleg nincs olyan macskás ember a világon, aki megtagadná a cicáit, akkor sem, ha az Oregon State University etológusai nem publikálták volna múlt pénteken azokat a kutatási eredményeiket, amelyek szerint a macskák még az ételnél is jobban szeretnek kapcsolatba lépni az emberekkel.

A vizsgálat során olyan kognitív teszteket végeztek el, amelyeket korábban kutyákkal és teknősbékákkal hajtottak végre. A Behavioural Processes című szaklapban publikált kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja, vajon a macskák tényleg jobban szeretik a magányt a társas érintkezésnél.

Még, hogy a macskák nem szeretik az ember társaságát?! (Fotó: Bocskay Zsolt)
Még hogy a macskák nem szeretik az ember társaságát?! (Fotó: Bocskay Zsolt)

“A macskák viselkedésének vizsgálata egyre több tudományos bizonyítékot szolgáltat arra, hogy milyen összetett gondolkodásra képesek társas környezetben, és mennyire jó problémamegoldók – írták az OSU kutatói. – Ennek ellenére a mai napig gyakori vélekedés, hogy a macskák nem kifejezetten társaságkedvelő állatok, illetve hogy nem lehet őket idomítani. Ez a gondolkodásmód javarészt abból fakad, hogy sokan nem tudják, hogy a macskák milyen ingerekre reagálnak pozitívan, és milyen külső hatásokra mutatnak együttműködést.”

A kísérlet során 50, különböző hátterű macskát vizsgáltak meg. Egy részük otthoni házi kedvenc, egy részük menhelyi állat volt. A macskákat néhány órára ingermentes környezetbe zárták, megfosztva őket ételtől, játékoktól és az emberek társaságától. A kutatók ezután négy kategóriába – emberi társaság, étel, szag, játék – sorolt ingerekkel igyekeztek felkelteni a macskák érdeklődését, és figyelték a reakciókat.

Micsoda képtelen ötlet ez?! (Fotó: Bocskay Zsolt)
Micsoda képtelen ötlet ez?! (Fotó: Bocskay Zsolt)

Az első fontos észrevétel az volt, hogy nincs jelentős különbség a menhelyi és a gazdival élő macskák preferenciái között: a legtöbben az emberek társaságát részesítették előnyben a többi kategóriához képest. Ez a vizsgált állatok felére volt igaz, míg a macskák 37 százaléka szavazott első helyen az élelmiszerre.

“Bár a közvélekedés szerint a macskák individualista lények, akik sokra tartják a függetlenségüket, azt találtuk, hogy a vizsgált állatok fele a társas érintkezést részesítette előnyben még akkor is, ha közvetlen választási lehetőségük volt az emberek és más, a fenti három kategóriába sorolt inger között” – írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet, hogy az állatok társas érintkezéssel kapcsolatos igényei fajtánként eltérhetnek.

És most gyerünk, játszani! (Fotó: Bocskay Zsolt)
És most gyerünk játszani! (Fotó: Bocskay Zsolt)

A lényeg tehát az volna, hogy függetlenül az egyéni tapasztalatoktól, itt az ideje leszámolni a közhellyel, hogy a macskák maguknak való, önző állatok! Ha valaki kedvet kapott hozzá, adunk is pár tippet az otthoni cicatartáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top