Életmód

Ezt nyerjük az óraátállítással

Hétvégén óraátállítás, a Mavir most elmagyarázta, hogy mekkora a megtakarítás azzal, ha nyáron március végétől október végéig korábban kelünk.

Ugye, nem felejtetted el, hogy vasárnap hajnalban óraátállítás lesz. Bár megírtuk, hogy az óraátállítás miatt hogyan módosul a vasúti menetrend és az óraátállítás szívrohamot is okozhat, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. most arról tette közzé adatokat, mennyit spórolunk az óraátállítással.

A Mavir összesítése szerint az óraátállítással naponta 2-3 százalékos árammegtakarítás érhető el az átállítást követő időszakban – mondta Berczelly Réka, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli adásában.

via GIPHY

Hozzátette: ez a nyári időszámítás ideje alatt 100-120 ezer megawattóra villamosenergia, amely körülbelül egy közepes méretű város teljes éves energiafelhasználásával egyezik meg.

A Mavir szakemberei ezt az óraátállítás előtti és utáni napok villamosenergia-felhasználási adatainak összevetése alapján mutatják ki – magyarázta. 

Az Európai Unió minden országára érvényes óraátállítást Magyarországon egy kormányrendelet szabályozza az uniós irányelvekhez igazodva. 

Energiamegtakarítási okokból Magyarországon 1985 óta folyamatosan, évente kétszer állítanak át órát – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top