Életmód

Több százezres bírság jöhet, ha nem tudnak a kutadról

Egy tervezet szerint a jövőben nem csak egy új kút kivitelezését, hanem a fennmaradását is engedélyeztetni kell, külön űrlapon.

Sok kertben fúrtak kutat, hogy legyen honnan vizet venni az öntözéshez. A Heol.hu most arra hívta fel a kúttulajdonosok figyelmét, hogy a kutak kivitelezése engedélyköteles, amit a település jegyzőjétől lehet igényelni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy 2018 végéig bírságmentesen engedélyeztethetők a korábban illegálisan létesített kutak.

Aki ezt elmulasztja, cégként egymillió, magánszemélyként pedig 300 ezer forint vízgazdálkodási bírságra számíthat.

via GIPHY

A jogszabály értelmében a jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és maximum évi ötszáz köbméteres vizet vesznek igénybe. Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet.

Egy belügyi rendelettervezet azonban már azt szeretné, hogy a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez egy külön űrlapot is ki kell majd tölteni. Az űrlap rovatai között szerepel annak a megadása, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kell határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is kell készíteni róla – írja a heol.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top