Életmód

Így taszítod el magadtól a barátaidat anélkül, hogy tudnál róla

Még az is szeretne népszerű és vonzó lenni mások szemében, aki amúgy azt hangoztatja, hogy őt aztán nem érdekli mások véleménye. Így vagyunk drótozva, nem tehetünk róla, fontos nekünk, hogy mit gondolnak mások.

Nem kóros megfelelési kényszer miatt érzünk így, hanem mert a társas kapcsolataink nagyban hatással vannak az életminőségünkre. Ha nincsenek körülöttünk olyan barátok, akikre számíthatunk, akikben bízhatunk, akkor sokkal nehezebben vesszük az élet akadályait, szorongósabbak leszünk, sőt még az egészségünkre is rámehet a magányosság érzése. A vonzóság nem külső jegyekből áll össze, nem azért lesz valaki a barátunk, mert akkora a mellünk, hogy nem férünk fel vele a buszra, vagy mert szimmetrikus az arcunk, és nincs rajtunk egy szál plusz kiló sem.

Valójában a külsőnknek nincs sok köze ahhoz, hogy az emberek mennyire vonzódnak hozzánk, sokkal inkább azon múlik, hogy hogyan viselkedünk.

A viselkedés pedig a szokásokból áll össze. Minden összefügg mindennel. Ez jó hír, mert a szokásokon lehet változtatni, csak gyakorlás kérdése az egész. Az első lépés, hogy fel kell ismerni magadban, hogy milyen rossz szokások lehetnek azok, amik taszítják a többi embert, és utána már tudsz dolgozni a megoldáson. Ilyen például a következő tíz szokás, amiben ha magadra ismersz, akkor itt az ideje a változtatásnak, ha szeretnél vonzóbb lenni és több barátot szerezni.

1. El vagy telve magadtól

Sokan így vannak anélkül, hogy tudnák. Csak és kizárólag önmagadra koncentrálsz, magadról beszélsz, és nem igazán érdekel, másoknak milyen mondanivalója van. Azt gondolod, te számítasz ezen a világon egyedül. Pedig senki sem akar olyan emberrel barátkozni, aki csak saját magával törődik. Hogy egy hétköznapi példával éljünk: egy beszélgetésben csodásan elő tudod adni, részletekben gazdagon, hogy mi történt veled tegnap délután, miközben sorban álltál a postán, még azt is megtudja rólad a másik, milyen gondolatok jártak a fejedben, de már nem kérdezel vissza, hogy neki milyen napja volt.

2. Csak a külsőségekre figyelsz

Nem annyira meglepő talán az információ, hogy az igazi szépség belülről, a szívedből és lelkedből fakad. Nem a fizikai megjelenésed az elsődleges. Nézz a tükörbe – mélyen saját magadba –, és lásd meg, mi rejlik a felszín alatt. Egy nem szép ember. A gondolkodásodon kell változtatnod ahhoz, hogy megfordítsd a folyamatot.

Így taszítod el magadtól a barátaidat anélkül, hogy tudnál róla

3. Folyton versenyzel

Te vagy az, akinek mindig jobbnak kell lennie mindenben. Többet látsz, többet csinálsz bárkinél. Nem túl vonzó tulajdonság. Sokkal jobban kellene törődnöd a körülötted lévőkkel és hagyni, hogy élvezzék a saját sikereiket. Ha például egy ismerősöd elkezdett fogyókúrázni és edzeni, bír már fél órát ugrálni, holott előtte a kanapé volt a legjobb barátja, és elújságolja neked, hogy fogyott 2 kilót, akkor ne mondd neki azt, hogy “Ugyan már, én tíz kiló mínusznál tartok”. Inkább csak gratulálj neki, azzal mindketten jobban jártok.

4. A barátaidat ellenségnek látod

Sokszor össze is veszel velük, mert a rossz szándékot feltételezed róluk. Segíteni akarnak, szólnak, ha valamit nem jól csinálsz, mondjuk ha észreveszik, hogy a párkapcsolatod rossz hatással van rád, te pedig jól megsértődsz rájuk. Pedig ha folyton hátat fordítasz, és egy nagy sértődöttségbuborékban élsz, akkor csak elmarod magad mellől az embereket. 

Így taszítod el magadtól a barátaidat anélkül, hogy tudnál róla

5. Megkérdőjelezed a saját fontosságodat

Mindig azzal vádolod a környezetedet, hogy nem vagy elég fontos számukra. Nem annyira, mint amennyire fontosnak gondolod magad. Ha például két barátod nélküled ment el szórakozni, azon vérig sértődsz, pedig számukra nincs jelentősége. Tedd túl magad rajta. Attól még a barátaid maradnak, hogy nem lihegnek folyton a nyakadban.

6. Te vagy a főnök

Egy baráti társaságban mindenkinek egyenlő eséllyel kell indulnia. Ha mindig te hozod a döntéseket, folyamatosan érezteted velük, hogy te vagy a főnök, és irányítani akarod őket, akkor nem leszel túl népszerű.

Így taszítod el magadtól a barátaidat anélkül, hogy tudnál róla

7. Nem vagy őszinte

Őszintének kell lenned, ha olyan ember szeretnél lenni, aki remek barát, és akinek a közelében szeretnek lenni a többiek. Kicsit sem vonzó, ha felnagyítod, kiszínezed a történeteidet, nem vallod be az érzelmeidet, és úgy csavarod, tekered, változtatod a valóságot, hogy mindig jobb színben tűnj fel. Az őszinteség a legjobb út.

8. Durva vagy

Gyakran vagy udvariatlan, támadó, vagy zavarba hozod a barátaidat a megjegyzéseiddel nyilvánosan. Azaz megalázod őket. Senki sem szeret ilyen emberrel együtt lógni. Mindig lesznek olyan helyzetek, amikor nem értesz egyet valakivel, vagy amikor szembesítenek a kellemetlen igazsággal, de ezek miatt nem kell jelenetet rendezni, mert így mindenki csak megriad tőled.

Így taszítod el magadtól a barátaidat anélkül, hogy tudnál róla

9. Megbízhatatlan vagy, miközben függsz másoktól

Lehet rád számítani, ha segítséget kérnek tőled a barátaid? Vagy mindig túl elfoglalt vagy, ha valakinek szüksége lenne rád? Ha olyan vagy, akire nem lehet építeni, akkor nem vagy túl jó barát. Nem épp baráti, hogy mindig segítséget kérsz mindenkitől, de közben nem vagy ott a többieknek, amikor kellenél.

10. Folyton negatív vagy

A társaságban te vagy az, aki mindenben és mindenkiben meglátja a rosszat, aztán persze ennek hangot is adsz. Ömlik a panasz belőled úgy, hogy közben másokat okolsz a saját életedért, véletlenül sem vállalsz felelősséget, ha valami rosszul alakul. Lehúzod a többieket, aki veled beszélget, annak lemerülnek a belső energiái, olyan nehéz megvédeni magát a sok negatív hatástól, ami tőled érkezik. Az egyik legkevésbé tolerálható szokás, de sosem késő belevágni és változtatni rajta. Próbáld ki, hogy nem panaszkodsz egy hétig, meglátod, mennyivel szebbé teszed az életedet és mennyivel vonzóbbá válsz mások számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top