Életmód

5 tévhit a telefonod töltéséről – tudtad?

Egyre okosabbak, egyre több mindenre használjuk őket, de legalább egy szempontból még ránk vannak utalva: telefonjainkat rendszeresen töltenünk kell, ha nem akarunk digitális fekete lyukba kerülni. Biztos, hogy jól csináljuk?

Az első, még távolról sem okos telefonjaink üzembe helyezése valóságos rituálé volt. Meg kellett “formázni” az akkumulátort, hogy biztosítsuk a maximális élettartamot, ha pedig valaki szeleburdi módon csak úgy bele a világba elkezdte használni a készülékét, jöttek egyből a tanácsok és figyelmeztetések, hogy mit hogyan igen és hogyan ne…

Szerencsére ma már nemcsak a telefonunk okos, hanem az akkumulátora és a töltője is sokat fejlődött az évek során. Az alábbiakban hat olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyek felett eljárt az idő.

1. Árt a telefonnak, ha egész éjszaka töltőn van

Túlmelegszik, megsüti az akksit, aztán jó ha délig kibírja. Ilyen és ehhez hasonló bölcsességek jártak a régi, nikkel-metál-hibrid (Ni-MH) akkumulátoros telefonok mellé. Szerencsére ma már ennél jóval okosabbak a készülékeink, és ha érzékelik, hogy feltöltődött az akksi, leállítják a töltést akkor is, ha egész nap töltőre van dugva a telefon.

Már az alsóbb kategóriás okostelefonok is sokkal okosabbak, mint pár évvel ezelőtt (Fotó: Tumblr)
Már az alsóbb kategóriás okostelefonok is sokkal okosabbak, mint pár évvel ezelőtt (Fotó: Tumblr)

2. Akkor jó, ha teljesen feltöltöd, aztán teljesen lemeríted

Régen az úgynevezett memória-hatást emlegették, amely szerint ha 50 százalékig meríted le a telefonod akksiját, akkor “elfelejti”, hogy további kapacitása is van, így gyakorlatilag megfelezed a teljesítményét. Szerencsére ez is a Ni-MH, illetve a még régebbi, nikkel-kadmium (Ni-Cd) akkumulátorokra volt igaz, az új típusú lítium-ionosakra (Li-ion) már nem. Sőt, aki régen sok időt töltött azzal, hogy rendesen megformázza a készüléke akksiját, az most ezt felejtse el, ez ugyanis egészen konkrétan ártalmas lehet a Li-ion akkumulátorok számára.

A lényeg, hogy nyugodtan töltsd a telefonodat, bármikor, bármeddig, bárhogyan. Itt pedig olvasd el, hogy az okostelefonunk hogyan váltott fel egy csomó egyéb eszközt

3. Ne használd a telefonodat, amíg töltőn van

Ez a tévhit olyan esetekből sarjadt ki, amikor valaki áramütést szenvedett, miközben a töltőn lévő telefonját használta. 2014-ben egy ausztrál nő meg is halt, hasonló körülmények között. Az ő esetében – illetve más hasonló esetekben is – szinte mindig az okozta a tragédiát, hogy nem a gyári töltőt használták az áldozatok, hanem olcsó vagy rosszabb esetben hamisított darabokat. 

A töltőre dugott telefon tehát nyugodtan használható – természetesen nem olyan helyen, mint mondjuk a fürdőkád – egy dolgot kell csak elkerülni, a hamis töltőt. Fontos, hogy az ismert gyártók utángyártott termékeivel nincs ilyen probléma, a megbízható forrásból származó utángyártott töltők ugyanolyan biztonságosak, mint a gyáriak.

4. Nem árt a telefonnak, ha folyamatosan be van kapcsolva

Bár a folyamatos töltést már tudják kezelni az okos készülékek, az állandó működés még a legmodernebb telefonokat is megviseli. Egyrészt ez valóban csökkenti az akkumulátor élettartamát, arról nem beszélve, hogy mivel az okostelefon valójában egy számítógép, ugyanúgy lelassulhat, mint az asztali gépünk, ha már hetek vagy akár hónapok óta 20-30-40 megnyitott alkalmazás fut a háttérben, nem beszélve az ezek által használt egyéb folyamatokról, gyorsítótárról, ilyesmiről.
Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy kezeljük ezt a problémát: elég, ha hetente egyszer kikapcsoljuk a készüléket, sőt még az is elegendő, ha csak hetente egyszer újraindítjuk.

5. A helymeghatározás “megeszi” az akksit

Azok az alkalmazások, amelyek használják a telefon helymeghatározó funkcióit – vagy a nemrég  indult új, európai navigációs rendszert, a Galileót – nagyon hamar kivégzik az akkumulátort. Nos, az Android Authority szakértői szerint ez sem igaz. Bár természetesen minél több szolgáltatást és funkciót működtetünk a készülékünkön, annál gyorsabban le fog merülni, nem úgy, mintha repülőgép-módban és minimumra csökkentett fényerővel használnánk, de az akkumulátor élettartamát ez nem fogja befolyásolni.

Figyelem! A túlzott okostelefon-használat függőséget okozhat, amit már kutatások is igazoltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top