Életmód

Meglepő dolog derült ki Jávor Pálról

Rossz helyen keresték eddig a turisták Jávor Pál szülőházát Aradon. Csak most derült ki, hogy a színészóriás egy utcával arrébb született, pedig a pontos cím eddig is rendelkezésre állt.

Eddig tévesen mutogattak az utazásszervezők egy aradi utcácskában álló házat a turistáknak, amit idáig mindenki Jávor Pál szülőházaként tartott számon. Most Bognár Levente, aradi alpolgármester kiderítette, hogy a színész szülőháza néhány kereszteződéssel odébb, de ugyanabban a városrészben volt. A pontos cím a színész anyakönyvi kivonatán szerepelt, amit kikért az aradi anyakönyvi hivatalból.

A pontos cím azért is fontos a városnak, mert szeretnének egy emléktáblát elhelyezni Jávor Pál szülőházán, amiről most már tudják, hogy hol is állt pontosan.

Jávor Pál 1902-ban született Aradon, szerelemgyerek volt, ezért Spannenberg néven anyakönyvezték, anyja lánykori neve után. Az eddigi szülőházának vélt épületben az egykori Kis-Molnár, most Grigore Ureche utcában csak az után lakott, miután szülei 1905-ben összeházasodtak. Az anyakönyvi dokumentum szerint az újszülött édesanyja az Alsó-Molnár utca egyik házában hozta világra, amit most Grigore Alexandrescu utcának hívnak.

A vélt szülőházra eddig azért nem került emléktábla, mert jelenlegi tulajdonosai elzárkóztak tőle. Az igazi szülőházban lakók viszont nyitottak a plakettre – írja az Aradi Hírek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top