Életmód

A videojátékok éltetik a szexizmust

Egy friss tanulmány szerint azok a kamaszok, akik sok videojátékkal játszanak, később nagyobb eséllyel alakítanak ki szexista viselkedésmintákat.

Aki játszott már például GTA-val, valamennyire sejtheti, hogy a főleg kamaszfiúkat megcélzó videojátékok finoman szólva is hipermaszkulin, de még inkább erősen szexista világokat festenek. Az ilyen játékokban rendszerint férfi az aktív cselekvő, a nő pedig eszköz, például az emlegetett GTA-ban prostituált, akivel nagyjából annyi az elérhető játékfunkció, hogy avatarunk bankjegyeket dugdoshat a fehérneműjébe.

A videójátékok éltetik a szexizmust

Egy 13 520 francia, 11 és 19 év közötti fiatal bevonásával végzett friss kísérlet most arra világított rá, hogy ezek a játékok igenis súlyos befolyásoló tényezők lehetnek a velük játszók szexista viselkedésének kialakulásában. A kutatáshoz az alanyokat először arról kérdezték, mennyi időt töltenek videojátékok játszásával, majd arra is kitértek, mit gondolnak a nemek közti egyenlőségről és a nemekhez kapcsolódó sztereotípiákról. 

A Frontiers in Psychology szaklapban publikált eredmények lesújtóak: a videojátékok alulreprezentált nőkarakterei, akik többnyire passzívak, segítségre szorulnak, eszközök vagy elnyerhető szexuális tárgyak, a hús-vér nőkhöz való hozzáállást is formálják. 

Telegraph

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top