Életmód

Ingyen adják a koporsót, de kérnek cserébe valamit

Kedvezményt kap temetése árából az a japán, aki igazolja, hogy többet már nem ül volán mögé.

Eléggé bizarr ötletet talált ki egy japán temetkezési vállalkozás: 15 százalék kedvezményt kap temetése árából az a japán polgár, aki igazolja, hogy leadta jogosítványát a rendőrségen. Az Aicsi prefektúrában működő vállalat az akcióval arra szeretné rávenni a korosodó japánokat, hogy hagyjanak fel az autóvezetéssel. A kedvezményes temetéssel már 89-en éltek is, amit a helyi rendőrség is támogat.

Mindennek az apropója az, hogy Japán öregedő társadalmában már kétszer annyi 75 éves sofőr van, mint tíz évvel ezelőtt, ami a statisztikákon is meglátszik. Aicsiben a halálos kimenetelű közlekedési balesetek 13,2 százalékát 75 évnél idősebb autóvezetők okozzák. Sokszor előfordul, hogy az idős sofőrök összekeverik a gáz- és a fékpedálokat – írja a The Mainichi.

Osaka prefektúrában kevésbé bizarr módon ösztökélik az időseket jogosítványuk leadására: ők a helyi üzletek és szolgáltatások árából kapnak kedvezményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top