Életmód

Festővászonként használja a testét a vagány vitiligós lány

Ash Soto 12 éves volt, amikor kiderült, hogy vitiligója van. Először csak a nyakán jelentkeztek a fehér pöttyök, melyek aztán nőni kezdtek és szétterjedtek az egész testén. Évekig szorongott, rengeteget csúfolták, de végül úgy döntött, leszámol az előítéletékkel, és felfedi valódi önmagát. Mára a pozitív testkép egyik szószólója lett, több tízezer követője van.

A vitiligó egy ritka bőrbetegség. Azzal jár, hogy, pigmenthiányos, fehér foltok alakulnak ki az érintettek testén, melyek egyre terjednek. Nem nehéz elképzelni, mennyi kellemetlen élmény forrása ez az életükben. Ashnél sem volt ez másképp: amikor terjedni kezdtek a foltjai, egyre többet csúfolták az osztálytársai. A legrosszabb élménye egy gyerekkori strandoláskor érte. Amikor egy kislány meglátta a foltjait, azt kérdezte tőle:

Mi van, te talán fehérítőben fürödtél?

Azóta Ash nem ápolt túl közeli kapcsolatot a bikinivel, sőt, hogy elkerülje a hasonló megaláztatásokat és a kíváncsiskodó tekinteteket, inkább vízpart közelébe se ment, és rendre olyan ruhákat hordott, melyek a teste nagy részét eltakarták.

Csúfoltak tehénnek, és volt, hogy azt mondták, biztos Michael Jackson-szindrómám van. A testem miatti szégyenkezés az életem központi motívumává vált” – emlékszik vissza a lány.

Sokáig tartott, mire rájött, hogy nem szabad szorongania a külseje miatt. Hosszú-hosszú időn át mantrázta ezt, és elhatározta, hogy amikor elég erős lesz hozzá lelkileg, nem egy strandra fog kifeküdni, hanem sokkal több embernek mutatja majd meg magát. Körülbelül egy évvel ezelőtt jött el a nagy pillanat. Akkor posztolta az első olyan képet az Instagramon, ahol nem nyakig beöltözve látható, hanem a teste nagy része fedetlen.

“Ha az ember teste egy festővászon, akkor azt kell hogy mondjam, én egy kicsit másképp festek, mint a többség. Végre eljutottam arra a pontra az életemben, hogy azt mondhatom: szeretem a bőrt, amelyben élek. Remélem, ez a poszt sokat fog jelenteni a sorstársaimnak, és mindazoknak a nőknek, akik hadilábon állnak az önelfogadással. Mindenki csodálatos, és mindenki egyszeri és megismételhetetlen műalkotás. Talán te nem veszed észre, de hidd el nekem, különleges vagy. Fogadd el magad, és meglátod, hirtelen a helyére kerül majd minden” – írta a fényképhez, amivel comingoutolt, és amelyet azóta csaknem tízezren kedveltek.

Ash azóta egyre több képet posztol magáról, s a vitiligó ügyének egyik legfőbb szószólója lett. Kitalált még egy fantasztikus dolgot: a foltjait körberajzolva, gyönyörű festményekkel a testén állt a világ elé, és mutatta meg magát több képen.

Mit is mondhatnánk? Vagány és gyönyörű. A bátorságához pedig csak gratulálni tudunk.

A vitiligó autoimmun betegség, mely az emberiség 1-2 százalékát érinti. Kialakulásának oka ismeretlen, a betegek többségénél húszéves kor körül jelennek meg az első foltok. Általában a kezek, a száj, a szem környéke, a hajlatok érintettek leginkább. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz és a fizikai sérülés összeadódása. Mivel ez egy autoimmun betegség, nem csak a bőr foltos kifakulása okoz gondot. A betegek 90 százalékát érinti az inzulinrezisztencia, valamint pajzsmirigygondok és különféle allergiák is jelentkezhetnek.
 

via 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top