Életmód

Tömegével irtotta ki a méheket a kemény fagy

Akár harminc-negyven százalékos is lehet az elhullás azokba a méhkaptárokban, amelyeket nem szigetelt eléggé a hideg ellen a méhész. A rovarok kolóniáit nemcsak a hideg tizedelte, hanem súlyos betegségek is.

Elkeserítő látvány fogadja a méhészeket egy-egy méhkaptárnál. A nem megfelelően szigetelt kaptárokban ugyanis a méhek egyszerűen megfagytak a januári extrém hidegben, az elhullás mértéke akár 30-40 százalék is lehet. Szakemberek szerint a szigetelt kaptár mit sem ér, ha a telet legyengült immunrendszerrel várják a méhek. Tapasztalat szerint ott a legnagyobb a méhhalál, ahol a méhészek nem voltak elég felkészültek, vagy nem jártak el kellő gondossággal a betegségek kiirtásakor.

Tömegével irtotta ki a méheket a kemény fagy

Sok betegség ellen nincs hatékony gyógyszer, illetve egyre rezisztensebbek a kórokozók – mondják a sonline.hu-nak a somogyi méhészek. Azt tapasztalják, hogy a méhek immunrendszere az évek előrehaladtával egyre gyengébb. A jelenség mögött a virágporban is egyre nagyobb mértékben jelenlévő növényvédő szereket sejtik. A gyenge méheket könnyebben támadják a betegségek és az atkák is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top