Életmód

Meghalt Paula Fox írónő

Az amerikai Paula Fox írónó történeteihez a saját életéből merített ihletet. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt írt népszerű regényeket.

Kilencvenhárom éves korában meghalt Paula Fox amerikai regényírónő az egyik brooklyni kórházban. Halálának hírét csak a hét végén erősítette meg lánya, Linda Carroll-Barraud. Az írónő március 1-jén hunyt el.

Paula Fox hat regényt írt felnőtteknek, gyerekeknek ugyanakkor több mint huszat. A felnőtteknek szánt írásai közül az 1970-ben megjelent Desperate Characters című regény a leghíresebb. A széthulló házasságról szóló történetből egy évvel később filmet is forgattak, magyarul Hova tűnt szép napok címmel, Shirley MacLaine és Kenneth Mars főszereplésével.

Paula Foxot 1974-ben a gyermekirodalom Pulitzer-díjaként emlegetett Newbery-éremmel tűntették ki a The Slave Dancer című regényéért, amelynek középpontjában a 19. századi transzatlanti rabszolga-kereskedelem áll.

Az írónő két memoárjában mesélt hányattatott gyermekkoráról és fiatal felnőtt éveiről. Magyarországon Majomsziget címmel jelent meg regénye, amely egy hányatott sorsú kiskamasz fiúról szól.

93 évesen meghalt Paula Fox írónő
93 évesen meghalt Paula Fox írónő (fotó: Choices.de)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top