Életmód

Vakvezető kutyával gyakorolnak a komáromi tűzoltók

Vakvezető kutyával gyakorolják a mentést a komáromi tűzoltók. És hogy mégis miért éppen egy speciális kiképzett állat a segítőjük, annak is megvan a magyarázata.

Fecskendőnek hívják azt a vakvezető kutyust, amelyik március első napjaiban a komáromi hivatásos tűzoltóknak és a városi önkénteseknek segít a mentési képzésében.

A különleges kiképzésen a tűzoltók csuklyában gyakorolták, hogyan tájékozódjanak teljes sötétben. Ezért volt hát szükség Fecskendőre és gazdájára, a látássérült Nagy Zoltánra. A tűzoltók először hangkövető módszerrel haladtak a sötétben, majd szóbeli utasításokat követve tájékozódtak. Ezt követően pedig csoportban, élőláncot alkotva haladtak végig a kijelölt akadálypályán

A tájékozódási feladatokat követően a tűzoltók mentési gyakorlatokat is végeztek, ennek során elsősorban a látássérült emberek speciális mentésére koncentráltak – írja a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vakvezető kutya segítette a tűzoltók felkészülését (a fotó illusztráció)
Vakvezető kutya segítette a tűzoltók felkészülését (a fotó illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top