Életmód

A világ legkisebb aranypénzét adja ki az MNB

Ebben az évben ünnepli az ország Arany János 200. születésnapját, amit a Magyar Nemzeti Bank három emlékéremmel tesz még emlékezetesebbé, köztük a világ legkisebb aranyérméjével.

Egy színarany, egy ezüst és egy színesfém érmét bocsát ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) Arany János 200. születésnapja alkalmából. Bár mindhárom érme törvényes fizetőeszköz, mégsem a hétköznapi készpénzforgalom részének szánja őket a jegybank. Az arany emlékérme a világ legkisebb aranyérméje lesz.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 11 milliméter átmérőjű aranyérme 5000 forintos címletben készül,  999 ‰ finomságú aranyból, súlya fél gramm. A 10 000 forintos ezüst érme átmérője  38,61 mm,  925 ‰ finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos színesfém érme mérete megegyezik az ezüst érme méretével, réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az érméket a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, vagy annak webshopjában lehet megvásárolni. Az aranyérme 11.000 forintba kerül, míg a másik kettőhöz névértéken lehet hozzájutni. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top