Életmód

5 szag, ami nem jó illatú, mégis szeretjük

Talán a benzingőz szagolgatása egy nagy közös titkos társadalmi élvezet. Legalábbis nekem mindenképpen az! Persze nem a budapesti szmogra gondolok, hanem mondjuk arra, amikor nagyapám motorcsónakja száguldott a Dunán, és nagyon szerettem a szagát, és mert valamiért a szegfűgombára emlékeztet, amit meg imádok.

Egy jó húsleves illata, vagy éppen egy csokor tulipáné – ezek olyan illatok, amiket szinte mindenki szeret. Oké, ha vega vagy, akkor gondolj valami másik kajára, amit szeretsz! Nevezzük furcsa, de szerethető illatnak a benzingőz szagát, és van még egy jó pár ilyen. Nem tudod megmagyarázni, miért szereted, valamit előhoz az agyadból, nincs is általánosan elfogadott jó illata, de akkor is szereted.

 1. Benzin

Ahogy írtam az előbb, engem néha bizonyos benzingőzök, egy motor után, netán, ha elhúz mellettem egy Trabant, az jut eszembe, amikor gyerekoromban Juliska néni egy hatalmas kendővel a hátán járta a falut, és árulta a szegfűgombát decire. Pont olyan fém vagy pléhkimérője volt, mint a kocsmában, amivel mérték a bort a fröccshöz. Szóval éljen a szegfűgombaszagú benzingőz!

 2. Sajt

 Minél büdösebb, annál jobb. A camembert sajtot sem szeretem hűtőben tartani, várom, ahogy szépen érik még a konyhámban, pedig emlékszem, még középiskolás koromban is ki tudtam volna futni a világból, amikor pálpusztai sajt volt otthon. Egyáltalán nem értettem, hogyan lehet megenni ennyi bűzt. Most meg már kifejezetten akarom, hogy súlyos, erős szaga legyen egy sajtnak. Nyami!

szag, ami nem jó illatú, mégis szeretjük őket

3. Körömlakklemosó

Anyukám megőrül tőle, szóval sokszor inkább kimegyek körömlakkot lemosni az udvarra. Szeretem a cellux szagát is, valahogy hasonlít rá a körömlakklemosó. Igazi, aranyos szintetikus illat haladóknak.

4. Filctollak, ceruzák, radír

Valószínű iskolás koromból maradt a fétis, és szerintem a ceruzákat, filctollakat, és a radír leradírozott részét nemcsak én szagolgattam, vagy szagolgatom még most is, hanem ti is. Amikor a filcnek leveszed a kupakját, és érzed azt a kicsit ecetes-savanykás illatot, vagy amikor a ceruzafaragás közben a grafit és a fa illata összekeveredik…

 5. Új cipő

Amit még egyszer sem vettél fel, amit éppen most veszel ki a dobozból. Sose lesz aztán olyan illata, mint most, amikor még csak szagolgatod. Ha felvetted már sosem lesz ugyanaz. Még az is mindegy, hogy bőrből van-e, vagy totál nem. Az új, ropogós cipő illata tiszavirág-életű, de egy cipőboltban bármikor hozzájuthatsz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top