Életmód

52. születésnapját ünnepli a Föld egyetlen űr-ikerpárja

Scott és Mark Kelly egypetéjű ikrek, akik elmondhatják magukról, hogy mindketten jártak az űrben. A két asztronauta az interneten is köszöntötte egymást.

A Kelly testvérek egészen különleges életet élnek, leginkább azért, mert jelenleg ők az egyetlen ikerpár, amelynek mindkét tagja járt már az űrben. Az ő részvételükkel zajlott le a NASA ikerkutatása is, amelynek során az ISS Nemzetközi Űrállomás fedélzetén egy évet töltő Scott, valamint a Földön lévő Mark orvosi adatait hasonlították össze.

Mark Kelly korábban űrsiklóparancsnok volt, utolsó küldetése a 2011-es STS-134, az Endeavour űrsikló utolsó repülése volt. Ugyanebben az évben azért is került be a hírekbe, mert feleségét, a demokrata képviselő Gabrielle Giffordsot egy merénylő fejbe lőtte egy arizonai bevásárlóközpontban. Giffords súlyosan megsérült, de túlélte az esetet, és azóta már szinte teljesen felépült.

Mark Kelly 2012-ben csatlakozott a Tesla-vezér Elon Musk által alapított SpaceX-hez, ahol független biztonsági tanácsadóként dolgozik. Emellett politikai aktivistaként is tevékenykedik, feleségét támogatja, többek között a fegyverviselés korlátozására irányuló kezdeményezésekben.

Mark Kelly utolsó küldetésének hivatalos posztere, a Star Trek stílusában (Fotó: NASA)
Mark Kelly utolsó küldetésének hivatalos posztere, a Star Trek stílusában (Fotó: NASA)

Scott Kelly tavaly vonult nyugállományba, miután szintén űrsikló-parancsnokként 1999-ben ő irányította a Discoveryt, amikor az eddigi egyik legnagyobb kaliberű űrmisszió során a Hubble űrteleszkópon végeztek javítási munkálatokat. 2015. március 27-én indult különleges küldetésére, amely során egy éven keresztül ő volt a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka.

Ezzel 2015 októberében ő lett a legtöbb ideig az űrben tartózkodó amerikai, összesen 382 napot töltött a kozmoszban. Mindkét testvér az amerikai haditengerészetnél is szolgált, mindketten részt vettek Kuvait felszabadításában az Öböl-háború idején.

Balra Mark, jobbra Scott Kelly (Fotó: NASA)
Balra Mark, jobbra Scott Kelly (Fotó: NASA)

A testvérek tegnap ünnepelték 52. születésnapjukat, alább az “idősebb” fivér, Mark tweetje látható, így kívánt sok boldogságot 6 perccel fiatalabb ikertestvérének.

A két űrhajós rendkívül népszerű az űrkutatás rajongói között, többek között Arnold Schwarzenegger, színész, volt kaliforniai kormányzó sem hagyta ki az alkalmat, hogy az űr-ikrekkel pózoljon egy rövid videó erejéig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top