Életmód

Mindent a Valentin-napról – véres halál kapcsolódik a szerelmesek ünnepéhez

Hamarosan itt a Valentin-nap. Tekintsük át egy kicsit, hogy mit érdemes tudni a szerelmesek ünnepéről. Ezenkívül szavazhatsz is, hogy neked mi róla a véleményed.

A Valentin-napot sokan amerikai ünnepként tartják számon, pedig igazából angolszász eredetű. Angliában a 15. század óta küldenek egymásnak a párok ajándékokat vagy szerelmes verseket. Amerikában az angol kivándorlók terjesztették el, Európa többi részére pedig az amerikai katonák jóvoltából került át, de világszerte különböznek a Valentin-napi hagyományok.

Szent Bálint (azaz Valentin) Terni püspöke volt, akinek II. Claudius császár uralkodásának idején keresztény hite miatt kellett vértanúhalált halnia. A legenda szerint a  börtönben sínylődve csodát tett: visszaadta börtönőre lányának szeme világát. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúlevelet írt a lánynak, ami a “Te Bálintod” fordulattal zárult. Így kötődik a szent neve február 14-hez, ezért hívják Valentin-napnak.  A keresztény liturgia szerint ez az ünnep nem mást, mint Jézus égi vőlegényként az égi menyegzőre való megérkezését jelképezi.

Mindent a Valentin napról

Február 14-én (ami 2017-ben keddre esik) megnő az édesség- és a virágboltok forgalma, mert a szerelmesek általában virágcsokorral vagy csokoládéval ajándékozzák meg egymást. A Valentin-nap megítélése eléggé vegyes, sokan a szerelem ünnepe helyett a virágboltok ünnepének tartják.

Olvass még többet a Valentin-napról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top