Életmód

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Azt hiszed, könnyebb boldogtalannak lenni, mint boldognak, pedig tévedsz, igazából az is ugyanúgy leginkább a szokásokon múlik. A körülmények nyilván okozhatnak boldogtalanságérzetet, de egy nagy része abból jön, hogy hogyan gondolkodsz, viselkedsz és milyen szokások határozzák meg az életedet. Ha például ez a hat szokás, akkor rossz úton jársz. De nem baj, van pár tippünk, hogyan segíthetsz a saját boldogtalanságodon.

1. A tökéletesség kergetése

Akkor leszel boldog, ha tökéletes lesz az életed? Tökéletesen kell viselkedned, kinézned, dolgoznod, és majd ennek eredménye lesz a boldogság? Egyáltalán nem. Amikor túl magasra teszed magad előtt a lécet, az általában csak oda vezet, hogy elveszted az önbizalmad, úgy érzed, hogy nem vagy elég jó, még akkor sem, amikor fantasztikus eredményeket érsz el. Nem tartod magadat elégnek, hiszen nem tökéletes az életed.

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Szokj le a tökéletességre törekvésről ezzel a három tippel:

Az elég jó pont elég jó. A perfekcionizmus leggyakrabban akkor üti fel a fejét, ha valamilyen hosszú távú feladatba vágsz, aminek nem látszik még a vége. Tűzd ki célodnak azt, hogy elég jól fogod megoldani, nem tökéletesen. Ha így teszel, akkor nem fogod idő közben feladni – ezzel aláásni az önbizalmadat –, és nem használod kifogásnak arra, hogy félbehagyd, amibe belekezdtél. Csak azzal, hogy valamit elég jónak célzol, már elérhetővé is válik. Mint egy nagy súlyfölöslegről a fogyásban, nem azt kell megcéloznod, ha 40 kiló van rajtad, hogy fitneszbajnok akarsz lenni, hanem azt, hogy lefogysz az egészséges szintre. Az épp elég jó.

Legyen határidőd. Maradva a fogyókúrás példánál, ha kitűzöd magad elé, hogy két éven belül adod le a felesleget, akkor máris sokkal fókuszáltabban állsz neki a feladat végrehajtásának. Mert az rendkívül frusztráló, ha csak hajtod az eredményt a végtelenbe és tovább. A határidő ad egy keretet, ami elveszi a halogatás erejét, nem fogsz mindig jövő hét hétfőn belevágni életed megváltoztatásába, hiszen időre kész kell lenned.

Gondolkodj el rajta, mit okoz benned a tökéletességre törekvés. Mennyi stresszt okozol magadnak és a környezetednek azzal, hogy folyamatosan elégedetlen vagy azzal, amid van, amit elértél, amit átéltél. Lehet, hogy úgy érzed, a világ tökéletességet vár el tőled, de nem szabad bedőlni a médiából rád ömlő elváráscunaminak, fogalmazd meg, mi az, amivel igazából már most elégedett lehetnél.

2. Negatív hangok tengerében élsz

Senki sem egy különálló sziget. Akikkel barátkozol, amiket olvasol, nézel és hallgatsz, nagy hatással van arra, hogyan érzed magad és mit gondolsz a világról. Sokkal nehezebb boldognak lenni, ha hagyod, hogy lehúzzanak a negatív hangok, amelyek megmondják, hogy az élet mindig rosszul alakul, veszélyes és tele van félelmekkel és korlátokkal.

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Így szokj le róla:

Helyettesítsd a negatív hangokat pozitívabb hatásokkal, egészen új világra nyithatsz kaput magadnak. Tölts több időt pozitív emberekkel, inspiráló zenékkel és könyvekkel, nézz olyan filmeket, amik feltöltenek, megnevettetnek, új perspektívába helyezik az életet. Kezdj kicsiben, cseréld le például a reggeli hírműsort egy jó könyvre.

3. Beleragadsz a múltba és a jövőbe

Ha túl sok időt töltesz azzal, hogy újraéled a fájdalmas emlékeket, konfliktusokat, elszalasztott lehetőségeket, akkor sokat árthatsz magadnak. Ha pedig túlzásba viszed a jövőbe nézést, és folyton a legrosszabb forgatókönyveket pörgeted le az agyadban, hogy milyen borzasztó dolgok történhetnek veled, akkor lemaradsz a saját életedről. Az biztos, hogy ez nem vezet boldogsághoz.

Így szokj le róla:

Szinte lehetetlen, hogy egyáltalán ne gondolj a múltra és jövőre, sőt kell is, hogy tanulj a múltadból és tervezz a jövődre. De az agyalás, rágódás, önostorozás és önmagad ijesztgetése nem segít hozzá egy jobb élethez. Úgyhogy igyekezz arra összpontosítani mindig, amit épp csinálsz, ahol és akivel épp vagy, merülj bele minden érzékszerveddel a jelenbe. Ezt csak úgy tudod megtenni, hogy figyeled magad, és ha elmerülnél a múltban vagy a jövőben, akkor visszarántod magad a jelenbe.

4. Összehasonlítod magadat másokkal

Nagyon gyakori és romboló szokás, amikor másokhoz hasonlítod magadat. Összeméred a kocsidat, házadat, munkádat, cipődet, pénzedet, párkapcsolatodat, népszerűségedet és minden más apró mozzanatot az életedben a többi emberével. A nap végére ezzel földbe döngölöd az önbizalmadat, és rengeteg negatív érzést generálsz magadban. Az összehasonlításból sosem jöhetsz ki győztesen, mert mindig lesz legalább egy ember, akinek jobban megy a sora, mint neked.

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Így szokj le róla:

Mindig az a legjobb megoldás, ha a romboló szokásokat helyettesíted más, jobb szokásokkal. Mint például ezzel a kettővel.

Hasonlítsd magadat saját magadhoz. Ahelyett, hogy a többi emberrel mérnéd össze az életedet, nézd meg, hogy a régi énedhez képest mennyit fejlődtél, mi mindent elértél, milyen sokat haladtál a céljaid felé. Ezzel a szokással állandósulhat benned a hála érzése, megnőhet a saját magad iránt érzett tisztelet és szeretet, mert rájössz, hogy milyen csodálatos dolgokat vittél már véghez.

Legyél kedves. Nagy hatással lehet az önmagadról kialakított véleményedre az, hogy hogyan viselkedsz és gondolkodsz másokról. Ha sokat ítélkezel és kritizálod a többi embert, akkor jó eséllyel saját magaddal szemben is kritikus és ítélkező leszel szinte automatikusan. Legyél kedvesebb másokkal, segítsd őket és észre fogod venni, mennyivel pozitívabban állsz majd saját magadhoz. Értékeld a pozitív történéseket. Fókuszálj arra, ami tényleg jó körülötted, vedd észre azokat az embereket és helyzeteket, amik örömet hoznak az életedben.

5. Félsz, hogy mit gondolnak mások

Visszatartod magad, mert félsz, hogy mit fognak szólni mások, vagy mi lesz, ha máshogy csinálsz valamit, mint a többség, ezzel pedig vastag korlátokat állítasz fel magadnak. Nem próbálsz ki új dolgokat, nem mersz fejlődni, mert azt hiszed, hogy kritika érhet, és hogy kudarcot vallasz, esetleg leégsz, szégyenben maradsz mások előtt.

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Így szokj le róla:

Vedd észre, hogy az emberek nem nagyon törődnek azzal, hogy mit csinálsz. Azzal van tele a fejük, hogy azon aggódnak, mit gondolnak róluk mások. Felszabadító érzés, hogy valójában senki sem foglalkozik annyira a többiekkel, mint gondolnánk.

Figyelj kifelé. Ahelyett, hogy saját magadon és azon görcsölnél, hogy mit szólnak majd mások, fókuszálj a körülötted élő emberekre. Hallgasd meg őket, segíts nekik, vigyél örömet az életükbe, ezzel növelheted az önbizalmadat és csökkentheted az énközpontú gondolkodást, ami csak boldogtalansághoz vezet.

6. Túlkomplikálod az életet

Annyi összetevője és területe van az életnek, hogy nyilván komplikált, de azért a legtöbben még egy kicsit bonyolítunk rajta a szokásainkkal. Egyszerűsítéssel sokat tehetsz a saját boldogságodért.

Így szokj le róla:

Nem lehet minden területet lefedve kifejteni ezt a kérdést, ezért csak a következő hatásos változásokat vedd figyelembe először.

Egyszerre egy dolgot csinálj. És amikor azt csinálod, akkor szenteld neki a figyelmedet teljesen. Írj fel 2-3 fontos dolgot, ami aznap kitűzöl magad elé célként, és tegyél meg mindent, hogy sikerüljön elérni mindet.

Túl sok tárgyad van. Ha elönt a sok holmi, az nyomasztó és bénító hatású lehet. Kérdezd meg magadtól, hogy egy adott tárgyat használtál-e az elmúlt év során. Ha nem, akkor add oda valakinek vagy dobd ki.

Párkapcsolati problémákkal van tele a fejed. Gyakran annyi áll a probléma mögött, hogy azt várod el, hogy a párod gondolatolvasó legyen. Inkább kérdezz, kommunikálj, közvetítsd az érzéseidet a másik felé. Ezzel elkerülheted a felesleges konfliktusokat, félreértéseket és a veszekedésbe ölt rengeteg energiát.

Elveszel a problémában. Amikor stresszes vagy, könnyen maga alá temethet egy probléma, úgy érezheted, nincs kiút. Ilyenkor kezdj el mélyen a hasadba lélegezni, csak két percig, és figyelj közben befelé. Megnyugtatod vele a testedet és visszatérsz a jelen pillanathoz. Így már képes leszel újra a tényleg fontos dolgokra koncentrálni az életedben.

Ha boldogtalan akarsz lenni, vedd fel ezt a 6 szokást

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top