Életmód

8 fantasztikus TED videó a boldogságról

A TED videókban az a legjobb, hogy arra ösztönöznek, különleges, új szemszögből vizsgálj meg egy hétköznapi témát. A boldogságot pedig mindannyian keressük, úgyhogy kifejezetten jól jön, ha zseniális előadók magyarázzák el, hogyan érhetjük el legkönnyebben.

1. Aimee Mullins – A hátrányos helyzetből adódó lehetőségek

Aimee Mullins videója arról szól, hogy milyen lehetőségeket rejtenek magukban az olyan nehéz élethelyzetek, mint például a testi fogyatékosság. Mullins elmagyarázza, hogy a nehézségek tulajdonképpen kinyitják az elménket, hogy olyan útvonalon találjunk rá a boldogságra, ahogy mások sosem gondolnák. Inspiráló beszéd, mert olyan új nézőpontba helyezi az életünk legnagyobb kihívásait, amiben már át tudjuk venni a hatalmat a nehéz helyzetek fölött és a legrosszabb tapasztalatot is a képesek vagyunk a javunkra formálni.

2. Barry Schwartz – Használd a belső bölcsességet

Barry Schwartz szerint a szabályokat nem szabad vakon követni, mert az csak olyan döntésekhez vezet, amiktől nem fogjuk jól érezni magunkat a bőrünkben, a boldogság pedig messze elkerül minket. Csak akkor lehetünk boldogok, ha a döntéseinket be tudjuk illeszteni a saját erkölcsi értékrendszerünkbe, néha azon az áron, hogy fittyet hányunk a társadalmi szabályokra

3. Dan Gilbert – Miért hozunk rossz döntéseket?

Dan Gilbert izgalmas beszéde arról, hogy amikor két dolog közül kell választani, sokszor azért nem a jó döntést hozzuk, ami a boldogságunkat szolgálná, mert egész egyszerűen fogalmunk sincs, mi tenne minket boldoggá.

4. Graham Hill – Kevesebb holmi, több boldogság

Graham Hill a TreeHugger.com alapítója arról győz meg minket, hogy ha kevesebb cuccot halmozunk fel, boldogabbak leszünk. A logikája teszi érdekessé ezt a teóriát, miszerint ha nem nagyon izgat, mi minden van a birtokunkban és sokkal inkább arra fókuszálunk, hogy kik vagyunk valójában, akkor tudunk figyelni arra, hogy minden napot teljessé és boldoggá tegyünk a saját magunk számára.

5. Matthieu Ricard a boldogsághoz vezető szokásokról

Milyen könnyű lenne, ha a boldogság csak szokás kérdése lenne. Persze maga a boldogság nem lehet egy szokás, de a szokásainkból kialakulhat a boldogság. Matthieu Ricard buddhista szerzetes, akit gyakran úgy jellemeznek, mint a világ legboldogabb embere. Szerinte a boldogságunk a mindennapi szokásainkon múlik, amiket ha jól válogatunk meg, akkor teljes és boldog életet teremthetünk magunknak.

6. Matt Killingsworth – Boldogabb szeretne lenni? Időzzön a pillanatban!

Amikor a pillanatban élünk, akkor semmi mással nem törődünk, csak hogy jól érezzük magunkat a jelenben. Amikor viszont eltávolodunk a jelen pillanattól, az elménk elkezd a múltban és jövőben kalandozni, amitől messze száll a boldogság.

7. Philip Zimbardo előadása az egészséges idő-szemléletről

Philip Zimbardo kísérleteivel örökre beírta magát a pszichológia nagy könyvébe. Ebben az előadásában azt magyarázza el, hogyan határozza meg a boldogságunkat az, ahogy a múltunkat, jelenünket és jövőnket értékeljük.

8. Rick Warren – Az értelmet nyert élet

Rick Warren evangélikus lelkész megközelítésében elég egyszerű elérni a boldogságot. Azt állítja, hogy arra kellene csak fókuszálnunk, hogy olyan életünk legyen, aminek az ad értelmet, hogy másokat segítsünk, a belső világunkat gazdagítsuk, és így megteremtsük a saját boldogságunkat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top