Életmód

Rémálommá teszik a bántalmazott nők életét a hatóságok

A családon belüli erőszakot elszenvedett, bántalmazott nők védelmét törvény biztosítja. A hatóságok az esetek többségében mégis tehetetlenek, a bántalmazottakat nem tudják megvédeni. A hosszúra nyúló eljárások pedig pokollá teszik a nők életét.

Hiába kapott több száz obszcén sms-t, a rendőrség szerint ez nem zaklatás, és hiába folyik nyomozás a volt férj ellen, a gyámhivatal a feleséget akarja elmarasztalni. A családon belüli erőszakot még mindig nehezen kezelik a magyar hatóságoknak. Az Abcúg szerint gyakran megpróbálják lebeszélni az áldozatot a feljelentésről, az eljárások hónapokon át húzódnak, az ügyintézés körülményes.

Manapság nem ritka, hogy a házastársak, párok között tettlegességig fajul a konfliktus. A bántalmazott nőkkel külön törvény foglalkozik, a rendőrség pedig külön utasításba adta, mi a teendő a családon belüli erőszak esetében. Mégis gyakori eset, hogy a hatóságok tehetetlenek. A Patent Egyesület hosszú tanulmányt készített azokról az esetekről, amelyeknél hiába fordultak bántalmazott nők a hatóságokhoz, a helyzetük nem rendeződött

A Patent Egyesület jogásza szerint több dolog is nehezíti, hogy a bántalmazott házastárs – jellemzően a nő – felelősségre vonathassa bántalmazó párját. Elsősorban az, hogy ilyen jellegű ügyek többségével az ügyészség nem foglalkozik, a bántalmazott nőnek magának kell képviselnie a vádat a bíróságon és fizetnie az illetékeket. A hatóságok gyakran azt javasolják, a felek menjenek haza békében, vagy a gyerek miatt ne csináljanak ​hivatalos ​ügyet magánéleti problémáikból. Ez a nőnek ​hatalmas kudarcélmény, hiszen védelemért fordul a hatóságokhoz.

A gyámhivatalokban is nehezen kezelik a családon belüli erőszakot. A konfliktusok során általában 4-5 alkalommal vizsgálják meg a gyerekeket, hiszen sok esetben egyszerre folyik a polgári peres, a gyámhivatali és az erőszak miatti büntetőeljárás. A gyámhivatali ügyintézők nem szeretnek hatóságként fellépni, ezért csak akkor intézkednek, ha a szülők kellőképpen a nyakukra járnak. Az eljárások hosszadalmasak és nehézkesek, a fellebbezéssel egybekötött gyámhivatali ügyek hónapokig elnyúlhatnak. A gyámhivatal az iratokból próbál megállapítani olyan nehezen bizonyítható dolgokat, mint hogy a szülő eljött-e a gyerekéért időben, vagy hogy rendszeresen későn viszi-e haza. Mindez nagyon nehezen bizonyítható, az eljárás pedig rendkívül bürokratikus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top