Életmód

16 tipp, hogy profin be tudd osztani az idődet

A legfontosabb, hogy nem az időspórolás érdekében kell jól beosztani az idődet, hanem azért, hogy az adott időt a leghatékonyabban, a legkisebb energiapazarlással használd fel.

Azt hisszük, hogy attól lesz sikeres a nap, ha minél több órát beleölünk a munkába, pedig nem annyira az idő mennyiségén múlik az, hogy mennyire vagyunk hatékonyak, mint inkább azon, hogy mennyire tudunk koncentrálni, és mennyire merülnek le közben az energiatartalékaink.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, hatalmasat lendíthetsz az időbeosztásodon és a hatékonyságodon:

1. Döntsd el, melyik feladat a fontos, mert 5 éven belül mindannak a 80 százaléka, amit ma csinálsz, nem hoz semmilyen hasznos eredményt.

2. Az alvás, evés és mozgás megtriplázza a hatékonyságodat, növeli a koncentrációt, motivációt és az energiaszintet.

3. A kétperces szabály: Ha meg tudsz csinálni valamit két perc alatt (például valamilyen házimunkát vagy megválaszolni egy levelet), akkor csináld meg most. Ha elhalasztod későbbre, több idődbe telik majd.

4. Az ötperces szabály: A halogatás legjobb ellenszere, ha nem azt tűzöd ki célnak, hogy egy hatalmas feladatot megoldasz, hanem csak annyit, hogy öt percig dolgozol rajta. Rájössz majd, hogy legtöbbször öt perc múlva már nem hagyod ott, hanem végigviszed a megkezdett munkafolyamatot.

5. Seinfield-módszer: Ha jó akarsz lenni valamiben, gyakorold minden nap. Nincs hétvége, nincs pihenőnap, csak csináld.

16 tipp, hogy profin be tudd osztani az idődet

6. Ne bízz a memóriádban. Még ha zseniális is vagy, akkor is írj ki mindent a fejedből egy füzetbe, a telefonodra, mindegy, csak ki a teendőkkel az agyadból.

7. Legyen rutinod. Az első dolgod az legyen reggel, hogy megtervezed a napodat, leírod magadnak, hogy mit kell aznap tenned. Ez segít abban, hogy jól fel tudd állítani a fontossági sorrendet a feladataid között, amivel órákat spórolhatsz magadnak.

8. Pomodoro-technika: 25 percig semmi másra ne figyelj, csak az előtted álló feladatra. Nincs telefonálás, e-mail, cset, Facebook, maximum akkor hagyd elterelni a figyelmedet, ha kigyullad a ház.

9. Mindig legyen rajtad a fejhallgatód. Ha nagy, egyterű irodában dolgozol, akkor tedd fel a fejhallgatót, amikor bele akarsz mélyedni egy feladatba. Nem is kell bekapcsolnod zenét, már maga a fejhallgató látványa el fogja riasztani a többieket attól, hogy megzavarjanak.

10. Oszd be az e-maileket. Ne az legyen az első dolgod reggel és az utolsó este, hogy elolvasod az e-mailjeidet, sőt leginkább be kellene osztani, hogy háromszor nyitod csak meg a leveleződet egy nap: 11, 14 és 17 órakor. Amikor viszont megnyitod, akkor válaszolj minden felgyűlt levélre.

11. Ugyanez igaz a telefonálásra. Ne legyél mindig elérhető, mert akkor könnyen megakasztanak a munkában. Némítsd le a telefonod, és hívd vissza az embereket, amikor végeztél a feladatoddal.

12. Ugorj fejest. Kezdj minden reggel a három legfontosabb feladatoddal.

13. Mindig kérdezd meg magadtól, hogy mivel tudod ebben a pillanatban a legtöbbet elérni, majd alkalmazd a 4-es pontot.

14. Válts gyorsan. Ne ülj sokáig egy feladaton, hanem amint megvagy vele, már válts át a következőre. Nem kell túlcsiszolni mindent.

15. Tervezetten halogass. Az agyadnak szüksége van néha pihenőre, hogy új ötletekkel álljon elő. Hagyd lazulni, csinálj valami egész mást, ami nem kapcsolódik a munkádhoz.

16. Mondj nemet. Biztos sokan utálnak majd érte, ha nem teszel meg mindenkinek mindent, de az időd arra van, hogy olyan dolgokat csinálj, amik számodra fontosak. 20 év múlva nem fog számítani, hogy nemet mondtál olyan embereknek, akik nem is fontosak igazán, az viszont számítani fog, amit magadért tettél ma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top