Életmód

“Sohasem gondoltam, hogy egyszer Arnold Schwarzenegger odajön hozzám gratulálni”

Kiss Virág fitneszbajnok mindent megnyert 2016-ban, ahol csak elindult. Egy bokaszakadás változtatta meg a karrierjét, és sosem gondolta volna, hogy egyszer még Arnold Schwarzenegger is gratulál neki.
Kiss Virág ma világbajnok, kétszeres Arnold Classic bikini-fitnesz versenyző. A békéscsabai lány több sportágat kipróbált, majd egy sérülés miatt bikini-fitnesz kategóriában is próbára tette magát és hatalmas eredményeket ért el. Idei szezonjában 8 versenyen indult és mindegyiket megnyerte. Fontosnak érzi, hogy motiválja és mozgásra ösztönözze az embereket.
 

Milyen alapokkal érkeztél a testépítés világába?

Szerintem, aki ezt a sportot úgy szeretné űzni, hogy nemzetközi mezőnyben is sikeres legyen, ahhoz mindenképpen szükséges valamilyen sportmúlt. Az én esetemben ez az atlétika, hiphoptánc, végül a fitnesz volt. Békéscsabai vagyok, és az olimpiai műhelybe jártam le fitneszedzésekre gyerekként, ahova az atlétikapályáról csábították át. Nem voltam kiemelkedő fitneszes, de annál lelkesebb és szorgalmasabb. Amikor az egyetem miatt felköltöztem Budapestre, a fővárosban is folytattam az edzéseket. 2011-ben a magyar bajnokságon színpadra lépés előtt egy helyből hátraszaltónál az összes bokaszalagom leszakadt, megműtöttek, és ekkor döntés elé kerültem.

Nem élted meg törésként ezt a sérülést? 

Meg kellett hoznom egy döntést: folytatom a versenyszerű sportolást, vagy lelkes konditerem-látogató maradok. Az akkori edzőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy van egy új kategória, a bikini-fitnesz, ahol nincs gyakorlat, csak testforduló. Ez a kategória áll a legközelebb a hétköznapi emberekhez, itt a nőiesség, az esztétikusság a cél. Picit vékonyabbnak kell lenni, egy zsírtalan testet kell a színpadra vinni, itt nem lehetünk annyira izmosak sem.

Nagyon megtetszett az ötlet, és úgy indultam el egy versenyen, hogy ha két egyetem – angolul tanultam politológiát, illetve jogot – mellett megnyerem, akkor van keresnivalóm ebben a sportban, ha nem, akkor maradok hobbi-konditerem-látogató.

Az első versenyt megnyertem, ez volt 2012-ben. A mostani énemmel nézve egyáltalán nem voltam tudatos, nem láttam az összefüggéseket. Alapvetően olyan személyiség vagyok, aki nem kérdőjelezi meg az edzőjét, követem az instrukcióit. Ha azt mondja, ne egyek paradicsomot, nem kérdezem meg, hogy miért, csak nem eszem. Teljesen megbízom az edzőmben, Berkes Lászlóban, mindig fontos, hogy legyen egy külső szemlélő, aki koordinálja a felkészülését a sportolónak.

Arról nem is beszélve, hogy ehhez a sportághoz egy erős háttérteamre van szükség. Egy testről van szó, össze kell állítani a táplálkozást, a mentális felkészülést, a testedzést, 2013 óta az IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness) szövetség keretein belül versenyzem, és a legnívósabb nemzetközi versenyeken indulok. Imádom ezt az életformát és a versenyzést! Ezt csak teljes szívvel és lélekkel lehet csinálni, hiszen rengeteg lemondással jár.

Az edzés mellett még mivel foglalkozol?

Angol nyelvű politológiadiplomám van és egyetlen záróvizsga választ el a jogi diploma megszerzésétől, tavasszal szeretnék szakosodni. Mindemellett fitnesz- és sportélet-szakértőként tevékenykedem a szponzorcégemnél, illetve nemzetközi és hazai expókon és szemináriumokon képviselem a vállalatot.

Első kézből szerzett tapasztalatokkal, a saját példámon keresztül szeretnék motiválni másokat, ráébreszteni őket arra, hogy foglalkozzanak többet magukkal, az egészségükkel, hogy minél hosszabb és teljesebb életet élhessenek. Már apróbb változtatásokkal és a mozgás beiktatásával is sokat tehetünk az egészségünkért. Számomra ez egy fontos küldetés, és mindenképpen szeretném ezen a téren is tovább képezni magamat. Most például az egyik kedvenc bloggeremmel egy olyan főzős videót készítettünk, ahol egy egész napos, egészséges menüsort állítottunk össze, amit bárki könnyedén el tud készíteni, és magával tud vinni a munkahelyére.

Nem volt hátrány a sportban vagy az egyetemen, hogy neked az élet két külön területén is teljesítened kell?

Nekem a vizsgaidőszak mindig a versenyidőszakkal esett egybe, úgy kellett végigcsinálnom a vizsgákat, hogy közben versenyről versenyre utaztam, éppen a repülőn vagy a szállodában tanultam. De a többi versenyzőnek sem könnyű, mert lehet, hogy számukra a megélhetés jelentette ugyanezt a kihívást vagy még nagyobbat. Pluszmunkát vállaltak, 24 óráztak, pluszedzést tartottak. Nagyon ritka az, hogy valaki a két edzése között hazamegy, és egész nap regenerálódik és számolgatja a bevitt szénhidrátot.

A családod mennyire áll melletted?

Rengeteg támogatást kaptam és jelenleg is kapok a szüleimtől, amiért nagyon hálás vagyok. Kamaszként egy keményvonalas gimnáziumba jártam emelt töri szakra, ahol az osztályfőnököm nagyon keményen fogott minket, megtanultuk milyen az alázatos munka és a kitartás, ezt vittem magammal tovább a sportba is. A sport csak hobbiként volt jelen mindemellett, soha nem ez volt az első. De azért soha nem fogom elfelejteni, amikor anyukámmal a garázsban gyakoroltunk vagy éppen cipeltük a hifitornyot a gimi tornatermébe.

Azt sohasem gondoltuk, hogy egyszer Arnold Schwarzenegger fog nézni a színpadon, majd odajön hozzám gratulálni. Látom a szüleimen is, hogy mennyire büszkék, minden külföldi versenyem után egyből, ahogy lejövök a színpadról, az az első, hogy őket felhívom. Szezon után pedig az egyik legboldogabb pillanat az, amikor a családommal együtt meg tudjuk ünnepelni a sikereket.

Az ünneplés nem az igazi finomságok nélkül, neked mennyire esik nehezedre betartani a diétát?

Egyáltalán nem esik nehezemre, évek óta így étkezem, imádom ezt az életformát. Amikor versenyfelkészülés van, akkor nagyon fanatikusan tartom a versenydiétát. Versenyen kívüli időszakban, off szezonban 70-80%-ban tartom az étrendem, általában a tiszta és kiegyensúlyozott étkezésre törekszem. Néha azért szeretem végigjárni a kedvenc éttermeim, vagy megenni anyukám isteni carbonara spagettijét! Fontos, hogy soha ne éheztesd magad, ha megkívánsz valami finomságot, egyél belőle nyugodtan, de csak mértékkel! Én mindig szénhidrátot számolok, soha nem kalóriát.

Úgy tűnik, legyőzhetetlen vagy…

Volt nekem is egy olyan sikertelen amerikai Arnold Classicom 2015-ben, amikor azt gondoltam, életem egyik legjobb formáját hoztam, felálltam a színpadra, de nem kerültem be az első kihívásba, így összesen 15 másodpercet voltam színpadon, és utazhattam is haza. Nálunk pillanatokon múlhat egy egész év vagy több év munkája. Amikor valaki készül egy versenyre, mindig azt mondom neki, hogy legyen egy nagy cél, de legyenek kisebb állomások is, ezek teljesítéséből, sikereiből inspirálódjon, tanuljon.

Szeretem hangsúlyozni, hogy ez nem szépségverseny, hanem egy olyan összetett sport, ahol a színpadi prezentációt, a pózokat több hónapig, évig tanuljuk. Van egy szigorúan lefektetett IFBB-szabályzat, ahol pontosan le van írva, hogy a lábfejünk, csípőnk merre nézhet, a fordulóknak hogy kell kinézniük, mégsem lehet görcsös, nagyon betanult a mozdulat. Nagyon nehéz úgy kivitelezni, hogy könnyednek, nőiesnek, lazának tűnjön a póz, miközben az izmokat be kell feszíteni. Kell egy olyan önbizalom, hogy ki merjen állni az ember, büszkének kell lenni a beletett munkára, szerintem csak így érdemes ezt csinálni.

Kiss Virág idei eredményei:

  • Barcelonában, az egyik legnagyobbnak számító európai fitneszversenyen, az Arnold Schwarzenegger nevét viselő Arnold Classic Europe-on, ahol a –160 cm bikini-fitnesz kategóriában első helyezett lettem.
  • 2013 után  2016-ban is az én nyakamba akasztották az aranyérmet.
  • Egy héttel később Prágában, az amatőr olimpián indultam, ahol szintén első helyezett lettem a kategóriámban.
  • Október 15-én Liverpoolban, az IFBB Diamond Cupon pedig nemcsak a kategóriámat nyertem meg, de abszolút bajnok is én lettem, ami az adott kategórián belül az összes magasság bajnoka közül a bajnok, ez automatikusan profi versenyzői státuszt jelentett.
  • Ugyanitt elindultam az amatőröknek rendezett, meghívásos, pénzdíjas Elite World Cupon, amit szintén megnyertem.
  • Október 29-én az International Bikini Fitness Cupot, 30-án a Magyar Bajnokságot, november 13-án pedig világbajnokságot nyertem meg. 

Tavaly megszerezted a pro kártyát, a profik világa miben más?

Egy egészen más világ lesz, edzésmódszerben és étkezésben is változások lesznek, amit edzőm, Berkes László fog összeállítani. Furcsa érzés, hogy amatőrként évekig figyeltem a profikat, és most eljött az idő, hogy egy színpadon állhatok velük!  Edzőmmel közösen fogjuk kiválasztani a versenyeket, melyek főleg Amerikában vannak, de mindenképpen szeretnék az Európában megrendezett profi versenyeken is részt venni. Az egyik legnagyobb különbség az amatőr és profi liga között, hogy a pro versenyek már pénzdíjasok. Ez egy teljesen más világ lesz. Biztos vagyok benne, hogy kezdetben nem lesznek első helyek, mert ez egy komoly szintlépés, de szépen lassan szeretnék előre lépegetni. 

*

Egy tipp Kiss Virágtól nektek: Csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy a megfelelő alak elérése 30%-ban a mozgáson, 70%-ban pedig az étkezésen múlik. Étkezzünk változatosan, lehetőleg napi 5 alkalommal, kerüljük a finomított cukrot, a fehér lisztet, figyeljünk arra, hogy eleget igyunk, és minőségi tápanyagokat vigyünk be. Az étkezésünket pedig táplálékkiegészítőkkel tökéletesíthetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top