Életmód

Ilyenek ezek a férfiak… – És milyenek vagyunk mi nők?

Észrevesszük-e hogy Nőként mekkora óriási ítélethalmazt borítunk a Férfiakra, amikor ezt a kifejezést használjuk? Csak erősítjük a társadalmi sztereotípiákat, az általánosításban pedig elveszik a Lélek. Mit tehetünk mi Nőként a Férfiakért és azért, hogy a kapcsolatunk megváltozzon?

NINCS olyan, hogy “ilyenek a férfiak”! Mindig csak A FÉRFI van, aki épp ott áll előtted – vagy lehet, hogy pont nem áll ott, pedig szeretnéd. És ez a Férfi van, hogy az édesapád, a kollégád, a fiad, a szerelmed, bárki. És lehet, hogy esendő, hogy hibázik, hogy bánt, hogy neki is nehéz, hogy nem úgy reagál, ahogy azt te elvárod. Elvárod?

Elvársz, vagy kérsz? Észreveszed-e, amikor kapsz? Akkor is, ha nem úgy, ahogy az a te fejedben elvárásaként ott volt? Csak a hibát látod meg, vagy tudsz-e dicsérni is? Egy kapcsolat akkor működik jól, ha oda-vissza kiegyensúlyozottan működik.

A nők hajlamosak túladni magukat és felróják, hogy nem kapnak eleget viszont – ezért sokszor az lendíti előre a kapcsolatot, ha visszaveszünk az adásból, és ránézünk arra, vajon nem álltunk-e be egyfajta megmentő és mártír szerepbe? Amikor a kapcsolatban elveszünk mi magunk, mert annyira a másikat akarjuk előtérbe helyezni, kiszolgálni, az hosszú távon nem fog működni sosem.

Amikor azt a mondatot mondanád, hogy “ilyenek ezek a férfiak”, tedd fel azt a kérdést inkább, hogy mi van bennem, ami az ilyen férfiakat vonzza? Mi az, amin változtathatok MAGAMBAN, hogy megváltozzon a Férfiakkal való kapcsolatom? Önítélet, önbüntetés, elvárások nélkül.

Így tisztul a kollektív tér, amiben felhalmozódott mindaz a sok ítélet, amit a Nők és a Férfiak egyaránt kaptak az elmúlt évezredek alatt. Meglátni, kibontani, megélni Önmagadban a Nőt és meglátni, segíteni kibontani és szeretettel formálni a Férfit… Mindeközben pedig a felszín mögé látni – ehhez elfogadás, türelem és szeretet szükséges.

A felszín mögé látni azt jelenti, látni a Férfi belső harcát Önmagával, hogy az agresszió, a felszínesség, a bezárt szív az sokszor csak menekülés, a “könnyebb út” választása. Ha sok ilyennel találkozol, kérdezd meg magadtól, Te hol menekülsz Önmagad és a szíved megnyitása elől? Te hol nem engeded a szeretetet áramolni az életedben? És Te hogy tudod segíteni a másikat abban, hogy társává válsz a belső útján? Egymást kézen fogva haladtok együtt. Te is és Ő is, mindenki a maga démonaival küzdve, nem egymás helyett, de mégis egymás segítő, támogató energiájában fürödve.

Valamerre erre vezet kifelé az út a társadalmi sztereotípiákból, a zűrzavaros, kusza, egyenlőtlen kapcsolatokból. Ne kapjuk ki a vésőt és a kalapácsot a Férfiak kezéből és ne akarjuk mi Nők jól megszerelni őket! Legyünk Nők, de úgy igazán! És hogy kinek mit jelent mindez? Mindenki induljon el ezt Magában felfedezni…

Olvass még nőkről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top