Életmód

3 súlyos edzőtermi tévhit

Úgy érzed, mindent beleadtál, de mégsem hozta meg a konditermi edzés a várt eredményt? Lehet, hogy valamit rosszul csináltál… Az alábbi tévhitek miatt például sokan nem tudnak úgy fogyni és formálni az alakjukon, ahogy szeretnének.

Ne a barátnőid ötleteire hallgass, amikor belevágsz egy hosszabb távú edzésprogramba, mert előfordulhat, hogy tiszta jó szándékból olyan rossz tanácsokat kapsz, amik az alábbi tévhiteken alapulnak.

LIDL-indoor 2017 – felső témaszponzi 4. cikk

 

1. Nem létezik helyi fogyasztás

Vannak kényes helyek, ahonnan jó lenne minél előbb eltüntetni a zsírpárnákat. Az a rossz hírünk azonban, hogy hiába hajtasz rá külön ezekre a pontokra, attól nem fog eltűnni csak onnan a zsír. Fogyáskor ugyanis a test a teljes zsírtartalékát égeti, azért arányosan csökken ennek tömege minden testrészen, és legutoljára onnan tűnik el, ahol legelőször lerakódott. Ha problémás területeket túledzed, akkor ott nagyobb izom fejlődik, és ezzel épp az ellenkező hatást éred el. Legyél türelmes és kitartó, mozgasd át alaposan az egész tested, és idővel eléred a kívánt hatást!

2. A szauna nem fogyaszt

A kemény edzéseket sokan megpróbálják megúszni valamilyen éppen aktuális csodamódszerrel. Nagyon népszerű alibi például a szaunázás, amiről tévesen azt gondolják a legtöbben, hogy fogyaszt. Igaz, hogy szaunázással akár napi 1-2 kg-ot is veszíthetsz a súlyodból, ez azonban nem a zsírból tűnik el, hanem a szervezeted víztartalékaiból, ami nem éppen egészséges dolog – kivéve, ha utána gyorsan pótolod is az így elvesztett folyadékot. Ezzel együtt a szaunázás nagyon hasznos dolog, hiszen edzi a szív- és érrendszert, a jobb véráramlás pedig hozzájárulhat az intenzív testmozgás után kialakult izomláz enyhítéséhez is, ezért kiegészítő „terápiaként” kifejezetten ajánlott az edzések mellé. Vigyázz azonban, mert a magas vagy alacsony vérnyomás, érrendszeri betegségek, terhesség, visszérgondok esetén komoly problémákat okozhat a magas hőmérséklet, és ha korábban soha vagy régóta nem szaunáztál, nem tudhatod, miként reagál szervezeted a hirtelen forróságra.

3. A fogyáshoz nem kell mindennap edzeni

Népszerű tévhit, hogy a látványos fogyáshoz elengedhetetlen, hogy a hét minden napján kifulladásig hajtsd magad a konditeremben. Ez egyáltalán nem igaz, sőt kifejezetten káros lehet, hiszen a szervezetnek szüksége van a pihenőnapokra ahhoz, hogy regenerálódni tudjon. Sokkal fontosabb, hogy azon a heti 3-4 napon, amikor elmész edzeni, intenzíven mozgasd át magad, és a nehezebb gyakorlatok alól se bújj ki. Az is fontos, hogy ilyenkor legalább 50 percig keményen dolgoztasd meg a tested, a szervezeted ugyanis körülbelül húsz-harminc perc mozgás után kezdi intenzívebben égetni a zsírt! A lényeg ilyenkor tehát a minőség, nem a mennyiség, és azt se feledd, hogy az edzések mellett tarts változatos, egészséges és mértékletes étrendet is!

LIDL-indoor 2017 – felső témaszponzi 4. cikk

 

Még több fitnesz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top