Életmód

5 módszer, amivel sokkal hatékonyabban tanulhatsz

Az ember gyakran hosszú órákat görnyed az anyag felett, és csupán vánszorogva halad a tényleges tanulással, pedig néhány tudatos módszerrel nemcsak gyorsabbak, de hatékonyabbak is lehetünk!

1. Szűrd meg az anyagot!

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy csak azt olvasd el, ami érdekesnek tűnik. De nagyon fontos, hogy először a kulcsfogalmakra, az alaptézisekre koncentrálj – ha azok megvannak, sokkal könnyebben ragadnak meg az apróbb részletek is!

2. Jegyzetelj!

Soha ne állj neki a tanulásnak úgy, hogy nincs a kezedben egy ceruza! Húzd alá a fontos mondatokat, karikázd be a kulcsszavakat. Ezzel a módszerrel eleve figyelmesebben olvasol, hiszen közben keresed, kiszűröd a lényeget, ráadásul könnyebb lesz újra átfutni az anyagot, ha meg akarod szilárdítani meglévő tudásodat.

5 módszer, amivel sokkal hatékonyabban tanulhatsz

3. Kérdezd magad!

Ha elolvastad az anyagot, tégy fel magadnak kérdéseket. Mi az, ami nem volt világos, mi az, amit különösen érdekesnek találtál? Próbálj meg válaszolni – hiszen a vizsgán is pont ezt kell majd tenned.

4. Három lépcső 

Egy memóriafejlesztő módszer szerint három lépésben tudjuk a legjobban megerősíteni az új információk helyét fejünkben: először is fontos, hogy tudatosítsuk a benyomást, amit a szöveg keltett bennünk, milyen gondolatokat, érzéseket ébresztett első olvasásra. Ezután próbáljunk asszociációkat, “memóriafogasokat” keresni, azaz a friss információt ismert elemekhez kötni. Végül pedig ismételjünk – ez segít majd igazán elmélyíteni a friss tudást.

5. Mondd el másoknak is!

A legjobb, ha a tanultakat előadod másoknak, mint frissen szerzett új, érdekes információt. Ha jól és magabiztosan vissza tudod adni ezeket, az azt jelenti, megtanultad az anyagot, és bármikor képes vagy előhívni!

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top