Életmód

A zsiráfok közel fele eltűnt a Földről

A hosszú nyakú állatok száma drámai mértékben csökken, ha záros határidő belül nem teszünk lépéseket a védelmükre, kipusztulhatnak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a tegnapi nap során a zsiráfok besorolását a “sérülékeny” kategóriába sorolta át. Ez annyit jelent, hogy ezeknél az állatoknál magas a kipusztulás veszélye.

A szervezet szerint az elmúlt évtizedekben drámai mértékben növekedett a zsiráfok kipusztulásának mértéke: míg 1985-ben még 163 452 zsiráfot tartottak számon világszerte, ma már csak 97 562 él belőlük szabadon. Ez több mint 40 százalékos csökkenést jelent.

Az orvvadászok a zsiráfok farkából karkötőt készítenek (Fotó: Tumblr)
Az orvvadászok a zsiráfok farkából karkötőt készítenek (Fotó: Tumblr)

A zsiráfok ezzel olyan fajokkal kerültek egy kategóriába, mint az elefánt, az orangután, a korall és bizonyos méhfajok. Ha az orvvadászat a jelenlegi mértékben folytatódik, az afrikai elefántok húsz éven belül kipusztulhatnak. A kutatók emellett attól tartanak, hogy a 2050-re csaknem a világ összes korallzátonya eltűnhet a melegedő és savasodó óceánok miatt.

Anthony Barnosky, a Stanford egyetem kaliforniai Jasper Ridge Biological Preserve rezervátumának vezetője a CNN hírcsatornának nyilatkozva elmondta: az emberiségnek maximum két évtizede van radikális változásokat bevezetni az életmódunkban, mielőtt megkezdődne a hatodik tömeges kihalási esemény a Földön. Ez a dinoszauruszok eltűnéséhez hasonló jelenség, amelynek eredményeként néhány évszázad alatt a bolygón jelenleg élő fajok háromnegyede eltűnhet.

“Csak nézzünk ki az ablakon és képzeljük el, hogy minden négy állatfajból hármat nem fogunk látni – magyarázta a szakember. – Nagyon szegényes lesz a táj egy ilyen világban.”

A zsiráfok életterét folyamatosan szűkítik az építkezések, emellett az orvvadászok a farkukért lövik ki a növényevő állatokat, amelyből karkötőket csinálnak, húsukat pedig fogyasztási célból értékesítik – az African Wildlife Foundation közlése szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top