Életmód

Ne tűrd csendben, ha bántalmaznak!

Sokszor nem derül fény a bántalmazásra, mert a bajban lévő nők nem tudnak szólni.

1981 óta november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. Ennek kapcsán hívta fel a figyelmet Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese egy országos kríziskezelő és információs telefonszolgálatra, ahol segítenek a bajban lévőknek.

A szakember kiemelte, bántalmazás alatt nemcsak a fizikai, szexuális erőszakot kell érteni, hanem a lelki bántalmazást vagy a gazdasági kényszerben tartást is.

 

A szeretetszolgálat által működtetett titkos menedékházban azokon próbálnak segíteni, akiknek azonnal menekülniük kell. Az otthonban hat hónapig maradhatnak a kliensek, ahol pszichológus, jogász nyújt segítséget – mondta, hozzátéve, hogy emellett nagyon fontos a bántalmazott környezetében élők reakciója is.

A segélyszervezet által indított kampány során osztályfőnöki órák keretében beszélgetnek a gyerekekkel a kapcsolati, családon belüli erőszakról, annak formáiról, felismeréséről, továbbá próbálnak abban is segítséget nyújtani, hogy senki ne váljon bántalmazóvá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top