Életmód

Meglepő lelki okok állhatnak a hajtépés mögött

Vajon mi késztet valaki arra, hogy a haját tépkedje? Súlyosabb esetben ez a kényszeres szokás vezethet, hogy a fejbőr kisebesedik és kopasz foltok jelennek meg rajta. A hajtépés okai mögött komoly lelki problémák állhatnak. Ezeket gyűjtöttük össze.

Azt az esetek többségében nem is feltétlenül tudatosan működő szokást, hogy valaki tépkedi a haját, a pszichológia trichotillomániának nevezi. Ez a furcsa és szokatlan viselkedési forma nemcsak a felnőtteket érinti. Gyerekek körében is előfordul, a felnőttek között ugyanakkor már zömében a nőket érinti.

Milyen lelki okok válthatják ki gyermekkorban a hajtépést?

A trichotillomániában szenvedők nem feltétlenül csak a hajukat tépik. Akadnak, akik a szempillákat vagy a szemöldököt húzgálják ki – önkéntelenül. A betegséget kényszeres zavarként azonosítják. Az illető folyamatosan babrál az ujjaival, tekergeti, csavargatja, húzgálja a hajszálakat. A leggyakoribb kiváltó ok, mi más is lehetne, mint a stressz, az idegeskedés, a feszültség vagy bármilyen izgatott lelki állapot.

Gyerekek esetében a szülők okozhatják a lelki problémákat. Az ilyen viselkedési mintákat mutató gyerekek szülei gyakran túlzottan is szigorúak a gyerekkel, folyamatosan minősítik a cselekedeteit, ítélkeznek fölötte, a nevelési módszereikből adódóan megalázhatják őt. Mindezt egyáltalán nem biztos, hogy tudatosan teszik, úgy gondolhatják, nevelési módszereikkel magabiztos, sikeres felnőtt válhat majd a gyermekből. Csakhogy mindezzel éppen az ellenkezőjét érik el, a gyerek szorong, félelmek gyötrik. A maga módján próbál az elvárásoknak megfelelni, de semmi sem jó, amit tesz. A belül felgyülemlő feszültség pedig kényszeres cselekvésben bukkan a felszínre, mint amilyen a hajtépkedés.

Milyen lelki okok vezethetnek a hajtépéshez felnőtt korban?

Mindenképpen hozzájárulhatnak a gyermekkor feldolgozatlan lelki problémái. És ugyanígy okozhatja a munkahelyi vagy a párkapcsolati stressz, sérülés, depressziós állapot is. Hozzájárulhat a feldolgozatlan csalódás, lelki megrázkódtatás, a szégyenérzet, vagy valamilyen belső félelem. Bármilyen ok is váltja ki a lelki betegséget, miután felismertük, érdemes vele szakemberhez fordulni.

Szakember segíthet a hajtépés lelki okainak feltárásában

Az esetek zömében mélyen elfojtott lelki problémák húzódnak a kényszeres cselekvés hátterében. Hosszabb folyamat lehet, mire ezekkel a páciens szembesül, és megoldást talál. A feszültség, a stressz oldásában segíthet a rendszeres lazítás, meditáció, a pihenés. Súlyosabb esetekben a pszichiáter feszültségoldó orvosságot is rendelhet. A hajtépés vagy trichotillománia tüneteinek megjelenésekor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Meglepő lelki okok állhatnak a hajtépkedés mögött

Olvass még a hajtépéssel kapcsolatos írásokat az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top