Életmód

Nem kell lemondanod a csodás ízekről: ezekért ódát zenghet minden édesszájú

Az édes élet azok számára sem elérhetetlen, akik szeretnék mellőzni a cukrot. Több olyan természetes édesítő létezik, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.
 

A legtöbben az egészségük érdekében ugyan képesek letenni a cukrot, viszont sokaknak annyira hiányoznak az édességek, hogy csak ideig-óráig tudják mellőzni azokat. Akik nem akarnak a finomságok nélkül élni, a legegyszerűbb, ha visszatérnek az alapanyag használatához. Akik egészségügyi okokból kényszerülnek a lemondásra, vagy fogyni szeretnének, áttérhetnek az édesítőkre. A tudatosan táplálkozók pedig ezek közül is azokat a szereket választják, amelyek javarészt csak természetes összetevőket tartalmaznak. Lássuk, utóbbiak közül melyek a legígéretesebbek.

 Stevia

A hosszú évszázadok óta gyógynövényként imert steviát már a kezdetekben is édesítésre használták. Mivel a növény levelei harmincszor édesebbek a cukornál, igazán jól helyettesítik azt. A steviában nincs kalória, így tökéletesen alkalmas a fogyókúrázók étrendjébe is. Vitaminban gazdag és egészségmegőrző hatását is emlegetik, sőt cukorbetegek is fogyaszthatják. 

A stevia alkalmas arra, hogy a legtöbb ételben helyettesítsük vele a cukrot. Ugyan néhány éve az sem volt biztos, hogy használatát engedélyezik hazánkban, mára számos háztartásban a mindennapi sütés-főzés részévé vált. A stevia az édes ízét majdnem 200 fokig megtartja. Az élelmiszeriparban is egyre nagyobb teret hódít. Üdítőitalok, sütemények és joghurtok elkészítésénél előszeretettel alkalmazzák a gyártók.

Nem kell lemondanod a csodás ízekről: ezekért ódát zenghet minden édesszájú

Eritritol

Az eritritol természetes édesítőszer. A cukor erjesztésével állítják elő. Az íze nagyon hasonlít a cukoréhoz. Mivel nagyon kevés kalóriát tartalmaz és biztosan nem hizlal, jól helyettesíti azt. Az eritritol az egyik legismertebb cukoralkohol és több dolgokban különbözik a többitől. A cukoralkoholok közül ebben van ugyanis a legkevesebb kalória és néhány másikkal ellentétben nem okoz emésztési problémákat. Míg 10 gramm cukorban 40 kalória van, addig az eritritolban mindössze 2,5. Édesítő hatása viszont kétharmada a cukorénak, így bátran használható helyette. Ráadásul nem emeli meg az inzulin szintet és a várcukor szintet sem.

Xilit

A xilit olyan természetes édesítő, amely a növényekben található meg. Kalóriatartalma ugyan van, az 40 százalékkal kevesebb, mint a cukoré. Viszont szénhidrát tartalma már 75 százalékkal kisebb a cukorénál. A xilit előnye, hogy a vércukor szintet egyenletesen tartja. A xilit a legtöbb gyümölcsben és zöldségben előfordul a természetben. Az ember test is termel xilitet. A gyógyszeripar felfigyelt arra a tulajdonságára, hogy az édesítők közül ez a legkevésbé ártalmas a szájüregnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top