Életmód

Perverzek, bűnözők, primitívek – Így üldözték a balkezeseket a századok során

Az olyan történetek, mint hogy "ha a tanár azon kapott, hogy a bal kezemmel írok, akkor egy szótárral fejbe vágott", nemcsak egy-egy elszigetelt esetről, agresszív tanárokról mesélnek, hanem a századok során a balkezes emberekkel szemben kialakult általános előítéletet írják le.

A balkezesség nem volt mindig a gonosz megtestesítője

A balkezesség a századok során volt már minden a devianciától kezdve a idegrendszeri elváltozáson át egészen az illegális cselekményig, de azért volt idő, amikor még nem ítélték meg ennyire negatívan. A keltáknál a bal a nőiség oldala volt, minden élet kezdete, ezért nagy tisztelettel kezelték. A görögöknél a férfi és a nő a testen a jobb és a bal oldalt jelentette. A mítoszok között megjelenik az is, hogy a férfi akkor nemzett fiút, ha a sperma a jobb heréjéből érkezett, és akkor lányt, ha a balból. Melissa Roth írta le a The Left Stuff című könyvében, hogy egészen odáig elmentek a férfiak emiatt a hiedelem miatt, hogy elkötötték az egyik heréjüket, hogy a baba nemét befolyásolhassák.

Ahogy a kereszténység elterjedt, úgy változott meg a bal oldalhoz való általános hozzáállás is, összefüggésbe hozták a nőiség mellett az alsóbbrendűséggel és halhatatlansággal is, mivel Isten Ádám bal oldalbordájából teremtette Évát. A történészek általában Máté evangéliumához kötik a bal oldal és a gonosz összekapcsolását:

Amikor eljön dicsőségében az Emberfia és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján. Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól. A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára. Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! (…) Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült.” Forrás

Perverzek, bűnözők, primitívek - Így üldözték a balkezeseket a századok során

Ugyanez bukkan fel egyes afrikai és közel-keleti kultúrában is. A muszlimoknál például a bal kéz tisztátalan, ezért enni és a másik embert üdvözölni csak jobb kézzel lehet. Mivel a vallási nézetek sokkal nagyobb hatással voltak régen az emberek életére, mint manapság, ezért nem olyan meglepő, hogy a bal oldallal, balkezességgel szemben ilyen negatív hozzáállás alakult ki.

A 19. században egy francia szociológus, Robert Hertz jegyezte fel a tapasztalatait, amikor Dél-Afrikába utazott: a zuluk úgy előzték meg, hogy a gyerekek használják a bal kezüket, hogy forrásban lévő vízbe kellett meríteniük. A spanyol inkvizíció idején a katolikus egyház pedig megbélyegezte – időnként ki is végezte – azokat, akik a bal kezüket használták. A balkezesség világszerte súlyos következményeket – kivégzést, kínzást – vont maga után ezekben az időkben.

A balkezesek bűnözők, primitívek és perverzek

Ahogy a vallás egyeduralmától egyre inkább a tudomány felé fordultak az emberek, a balkezesség egyre inkább a kutatások áldozatává vált, gyógyítani való kórságként kezelték. A 20. század elején Cesare Lombroso – akit a kriminológia atyjaként is szoktak emlegetni – igyekezett összefüggéseket keresni a balkezesség és a bűnözői hajlam között. Tudományos értekezésében kifejtette, hogy a civilizált és kulturált férfi nagyobb mértékben használja a jobb oldalát, mint a nők és egyéb primitív fajok, akik helytelenül a bal kezükkel gesztikulálnak. Lomboroso nem démonizálta a balkezeseket, mint a vallás, csak nemes egyszerűséggel biológiailag abnormálisnak tartotta őket. Szerinte, akik a bal kezükkel írnak, azok primitívebbek, mint jobbkezes embertársaik, és emiatt hajlamosabbak a bűnelkövetésre.

Bár később megcáfolták Lomborozo elméleteit a balkezesekről, gondolatai értő fülekre találtak rasszista és nacionalista körökben. A McClure’s Magazine 1913-as számában úgy írják le a balkezességet, mint “sokkal gyakoribb állapot a társadalom alacsonyabb rendű rétegeinél, a feketék és a bűnözők között”.

A pszichoanalitikusok is hamar megvizsgálták a balkezességet, és úgy találták, hogy ez bizony a homoszexualitás és úgy általában a szexuális deviancia jele. Egy osztrák pszichológus, Wilhelm Stekel 1911-ben így írt erről:

A jobb kéz útja mindig a tisztességé, a bal kéz útja pedig a bűné. A bal ezért a homoszexualitáshoz, vérfertőzéshez és perverzióhoz köthető, míg a jobb a házasság felé mutat.

Perverzek, bűnözők, primitívek - Így üldözték a balkezeseket a századok során

Wilhelm Fliess pszichoanalitikus pedig egészen odáig elment, hogy azt írta le egy tanulmányában, hogy minden férfias nő és nőies férfi balkezes, amit a kutatásaival alá is támasztott, azt állította, hogy a diagnózisa mindig helytálló volt. Ezek a teóriák azonban annyira elrugaszkodtak a valóságtól, hogy még Sigmund Freud sem vette őket komolyan. Freud kritizálta Stekel nézeteit, amelyekben szerinte erősen általánosított, Fliessre pedig úgy reagált, hogy képtelen elfogadni a balkezességről alkotott nézeteit.

A balkezes gyereket meg kell javítani

Annak ellenére, hogy minden logikát nélkülöztek vallási és tudományos oldalon is a balkezesség ellen felhozott érvek, mégis megvetette lábát társadalmi szinten az a felfogás, ami aztán a balkezes gyerekek szótárral fejbe vágását eredményezte. A 20. század elején a tanítók a balkezes gyerekeket nem tanítványnak, hanem két lábon járó problémának tekintették. Erőltették, hogy jobb kézzel írjanak, annak ellenére, hogy ezzel a gyerekeknél dadogást, olvasási zavarokat okozhattak, hogy az érzelmi károkról már ne is beszéljünk.

Jól mutatja a balkezes gyerekek megítélését az 1914-es The Teachermagazine egyik cikke, amelyben egy tanár feltette azt a kérdést, hogy kötelező-e, hogy egy balkezes gyermek a jobb kezével írjon, amire több, egymástól eltérő választ is kapott. A válaszadók egy része azt írta, hogy a balkezes gyereket meg kell tanítani arra, hogy a jobb kezét használja, mások szerint viszont hagyni kell, hogy a bal kezével írjon, de minden másra a jobb kezét szabad csak használnia, mert mi mind egy jobbkezes világban élünk.

Perverzek, bűnözők, primitívek - Így üldözték a balkezeseket a századok során

A balkezesekkel egészen a közelmúltig nem bántak kesztyűs kézzel

A 70-es években egy ismert pszichológus, Theodore Blau azt írta róluk, hogy a balkezesek értelmileg kihívásokkal küzdenek, viselkedésproblémásak és hajlamosabbak bizonyos mentális betegségekre, mint például a skizofréniára. A 80-as, 90-es években Stanley Coren jegyezte fel azt a balkezesekről, hogy az élettartamuk rövidebb, mint a jobbkezeseké, és a balkezességük egy neurológiai hiba eredménye.

A mai napig érezhető előítélet a balkezesekkel szemben, de már legalább hajlunk afelé, hogy közelítsünk az igazsághoz, miszerint a balkezesség valójában nem számít. Már napvilágot láttak olyan kutatási eredmények, amelyek a balkezességről jobb kézre átszoktatás káros hatásait vizsgálták. Egy ilyen tanulmányból például még az is kiderült, hogy az erőszakkal átszoktatás vezethet alacsonyabb jövedelemhez is felnőttkorban. Ezt pedig nem akarhatja senki a balkezes gyerekének. Úgy tűnik, hogy lassan, de biztosan elterjed széles körben az információ, hogy a balkezesek nem dadogó bűnözők, nem zsenik és nem perverzek, hanem ugyanolyan emberek, mint jobbkezes társaik.

Olvass többet a balkezességről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top