Életmód

Mit ünneplünk halloweenkor?

Honnan is ered, és mihez kapcsolódik pontosan a lassanként hozzánk is begyűrűző ünnep, a halloween? Itt a válasz!

A halloween leginkább az angolszász országokban elterjed, de a keltáktól eredeztethető. A keltáknál október 31 az óév utolsó napja volt, Crom Cruach istent ünnepelték ilyenkor, bő termést reméltek tőle. Később a gal­lok úgy tartották, hogy ezen a napon az élők és a halottak közötti világ megnyílik, és a halottak visszatérnek. Eredetileg azért öltöztek maskarákba, hogy őket elijesszék. Erre a célra tüzet is gyújtottak, ami odavonzotta a denevéreket, amik a halloween egyik jelképévé váltak. A másik jelkép a töklámpás a fény miatt szintén köthető a szellemek elijesztéséhez, de kapcsolódik a bő termés fontosságához is.

Mit ünneplünk Halloweenkor?

Napjainkban Amerikában a gyerekek halloweeni maskarában bekopogtatnak a környékbeli házakba, “Csokit vagy csalunk!” felkiáltással, hogy édességet kapjanak. Sok helyen pedig halloween partit tartanak, ahol beöltözve, látványos halloween sminkben buliznak, ilyen már Magyarországon is van. Sokan pedig kidekorálják a házukat az alkalomra. 

Még több halloween az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top